V NOVI GORICI NAŠLI ŠE DVE BOMBI: Odpeljali so ju na lokacijo, kjer bosta uničeni

Kronika

Pri pregledovanju terena ob gradnji na novogoriški železniški postaji so pirotehniki v soboto našli še dve letalski bombi. Tokrat pred njuno odstranitvijo niso bili potrebni posebni varnostni ukrepi, saj sta bili brez vžigalnikov in so ju zato le odpeljali na lokacijo, kjer bosta počakali do uničenja.

Fotografija je simbolična.

"Pri detekciji terena na sedmem tiru smo v soboto zaznali kar nekaj anomalij, večjih magnetnih polj. Takih točk je bilo kar 39, na dveh izmed njih pa smo našli dve letalski bombi," je danes povedal vodja državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič.

Obe bombi sta težki po 100 kilogramov, ena je angleške, druga pa ameriške izdelave.

"Sreča je bila, da je bil pri prvi popolnoma utrgan vžigalnik. Pri drugi smo sicer porabili nekoliko več časa, vendar smo ugotovili, da je vžigalnik svoje oddelal, saj je bil razbit. Ugotovili smo, da detonator ni prenesel pulza na eksploziv, tako da je bila tudi ta bomba varna za prevoz v skladišče brez skrajnih ukrepov," je še pojasnil.

Zonjič je prepričan, da bodo pri nadzoru na terenu zagotovo našli še kakšno bombo, čeprav ob detekciji kovine ne naletijo na neeksplodirano ubojno sredstvo.

Doslej so na gradbišču novogoriške železniške postaje našli šest bomb, dve med njimi so zaradi nevarnosti za okolico uničili na samem najdišču ob poostrenih varnostnih ukrepih in evakuaciji bližnjih prebivalcev na slovenski in italijanski strani državne meje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija