Z naraščajočo potrebo po hitri pripravi hrane in želji po zdravem prehranjevanju je friteza na suhi zrak postala ena najbolj priljubljenih kuhinjskih aparatov. Po zadnjih raziskavah naj bi več kot dve tretjini odraslih imelo svojo lastno fritezo na suhi zrak, vendar pa niso vsi mnenja, da je uporaba tega aparata poenostavila njihovo življenje.
NEVARNOSTI UPORABE FRITEZE NA SUHI ZRAK: Teh stvari nikoli ne bi smeli dajati vanjo
Trendi
Čeprav so friteze na suhi zrak priljubljene zaradi sposobnosti priprave zdravih različic priljubljenih hrustljavih jedi brez maščobe, strokovnjaki opozarjajo, da lahko povzročijo resne težave in ogromen finančni izpad, vključno z zahtevki za zavarovanje.
Po raziskavi je 68 odstotkov odraslih, ki imajo fritezo na suhi zrak, in 61 odstotkov ljudi, ki jo uporabljajo vsaj enkrat na teden, opazilo več požarnih incidentov, kar je sprožilo nujna opozorila strokovnjakov in zavarovalnic, piše Daily Mail.
Raziskava, ki jo je naročila zavarovalnica Aviva, je pokazala, da je skoraj ena od petih odraslih oseb (19 odstotkov) že naletela na morebitne ali dejanske požarne nevarnosti zaradi uporabe friteze na suhi zrak. Najpogostejši problemi so vključevali dim iz naprave, pregrevanje in požar.
Povprečni zahtevek, povezan z uporabo friteze na suhi zrak, je v letu 2024 znašal približno 34.400 evrov, vendar je zavarovalnica poročala, da je ena izmed kuhinj utrpela škodo v vrednosti neverjetnih 93.200 evrov.
Čeprav so tveganja resna, strokovnjaki menijo, da obstajajo preprosti ukrepi, ki jih uporabniki lahko sprejmejo, da zmanjšajo požarno tveganje.
Jonny Smith, strokovnjak za požarno varnost pri podjetju Crusader Fire, je pojasnil, da je veliko teh incidentov posledica preprostega dejstva – mnogi uporabniki preskočijo uporabo navodil. "Friteze na suhi zrak so zelo uporabniku prijazne, kar mnoge ljudi prepriča, da jih preprosto priklopijo in začnejo uporabljati," je povedal Smith.
Vendar pa te naprave ustvarjajo izjemno visoko temperaturo, zato jih je treba uporabljati previdno, saj lahko postanejo resna požarna nevarnost, če se z njimi ne ravna ustrezno.
Smith je dodal, da bi morali uporabniki upoštevati bistvene previdnostne ukrepe, kot so nikoli ne uporabljati preveč maščobe, zamrznjenih živil brez predhodne obdelave in hrane z visoko vsebnostjo tekočine, ne preobremeniti košare ter zagotoviti dovolj prezračevanja, da se prepreči pregrevanje in vžig.
Poleg tega je redno čiščenje zelo pomembno. Dr. Richard Anderson iz podjetja High Speed Training je poudaril, da je najbolj važno, da napravo čistimo pogosto, še posebej tisti, ki jo uporabljajo kot glavni način kuhanja.
Čeprav večina delov friteze na suhi zrak ni primerna za pomivanje v pomivalnem stroju, jih je treba kljub temu očistiti, in sicer po vsakem kuhanju. Dr. Anderson je priporočil, da napravo po vsakem kuhanju temeljito očistimo, globlje čiščenje pa opravimo vsaj enkrat mesečno. Pri slednjem je treba vse dodatke odstraniti in očistiti posamezno.
Pomembno je tudi preprečiti nastanek plesni znotraj friteze na suhi zrak, še posebej v košari, če naprave ne očistimo in posušimo temeljito po vsakem kuhanju. Pomanjkanje temeljitega čiščenja in sušenja ustvari idealne pogoje za rast plesni.
Za čiščenje grelnih elementov je priporočljivo uporabiti vlažno krpo ali gobo, nato pa jo sperite v topli vodi z milom. Dr. Anderson je svetoval, da postopek ponovimo, dokler naprava ne postane popolnoma čista. Za trdovratne madeže pa je učinkovita mehka ščetka za zobe.
Strokovnjak je opozoril, da je pomembno, da je naprava popolnoma suha, preden jo ponovno uporabimo.