Verjetno ste že slišali precej trditev o pitju piva. Kljub temu, da se mnoge od teh trditev pivcem piva zdijo razumne, večina od njih ne drži. Koliko je resnice v nekaterih mitih, si preberite spodaj.
SPADATE MED PIVOLJUBCE? To so miti, ki jim morda še vedno verjamete
Trendi
Ledeno hladno pivo
Morda se komu sliši privlačno, toda dejstvo je, da premrzlo pivo vaše brbončice precej omrtviči in tako je okus piva komajda zaznaven. V primeru, da pijete dobro pivo, pa si zaznave okusa vsekakor želite. Temperatura piva je sicer precej odvisna od vrste piva, vendar pa je večina vrst piva primerna na približno 8 do 10 stopinjah Celzija. Seveda so tukaj izjeme, kajti denimo močnejša in bolj polna piva lahko še mnogo bolj zaživijo pri kakšni stopinji več.
Temno pivo je močno pivo
Vsekakor ne drži, da je temno pivo močnejše, saj je barva piva odvisna od stopnje praženosti sladu, ki je uporabljeno v nekem pivu. Torej, temno pivo ima lahko 4 odstotke ali pa 10 odstotkov alkoholne stopnje, ta pa seveda nikakor ni pogojena z barvo.
Zamrznjeni kozarci
Razlogi so precej podobni kot zgoraj, vendar pa se tukaj pojavita še dve novi težavi. Zaradi zamrznjenih kozarcev boste namreč imeli težave s pretirano peno. Poleg tega pa so kozarci navadno zamrznjeni v zamrzovalnikih. V primeru, da se v teh zamrzovalnikih nahaja še kaj drugega kot le kozarci, bodo le-ti hitro navzeli vonja po ostalih rečeh.
Pivo je najboljše piti direktno iz steklenice
Ni. Aroma je eden najpomembnejših segmentov pri okušanju piva, ta pa je pri pitju piva iz steklenice izredno omejena. V primernem kozarcu bo pivo doseglo svojo optimalno stanje, da ga preizkusite in ocenite.
Pivo se lahko shranjuje kjerkoli
Svetloba je eden največjih sovražnikov piva, kajti lahko mu popolnoma uniči okus. Ravno zato je najbolje pivo shranjevati v temnih in hladnih prostorih. Zelo pomagajo tudi rjave steklenice, ki močno omejijo prepuščanje svetlobe v nasprotju z zelenimi ali celo prozornimi steklenicami.
Pivo v pločevinkah je slabo
Skozi čas se je pločevinka razvila do te mere, da nikakor ne doda več tistega "kovinskega" okusa, ki je že od nekdaj strah in trepet med ljubitelji piva. Razlog so ultra tanki materiali na osnovi vode, ki ločijo pivo od kovinskega dela. Morda je razlog za to zmoto dejstvo, da so nekateri navajeni piti manj kvalitetno pivo iz pločevink, vendar pa tukaj pločevinke seveda niso nič krive.
Pivo je manj kompleksno od vina
Pivo je sestavljeno iz štirih osnovnih sestavin, in to so voda, slad, hmelj in kvas. Okusi, ki jih lahko s temi sestavinami dosežete pa nimajo meja. Poleg tega lahko v pivo dodate praktično karkoli želite in eksperimentirate do onemoglosti ter s tem dosežete neverjetno raznolike okuse in arome. Tudi pri kombiniranju hrane in piva lahko dosežete izjemne harmonije okusov.
Pivo naredi pivski trebušček
Sicer drži, da pretiravanje s čimerkoli lahko povzroči pridobivanje teže, toda pivo je tukaj zelo pogosto po krivem obtoženo. Pitje piva se še vedno pogosto povezuje z razno nezdravo hrano in nasploh nezdravim življenjskim stilom. Če boste načeloma zdravo jedli in se gibali, vam tudi pivo v normalnih količinah ne bo škodovalo in vas nikakor ne bo zredilo. Vino in pivo načeloma vsebujeta dokaj podobno količino kalorij. In še ena zanimivost, pivo ne vsebuje maščob.