RAZMERE SE ZAOSTRUJEJO: Iran pred obalo Združenih arabskih emiratov zasegel ladjo

Svet

Iranska revolucionarna garda je danes v Perzijskem zalivu zasegla plovilo, povezano z Izraelom, ta je pozval Evropsko unijo, naj razglasi iransko gardo za teroristično organizacijo. Ameriški predsednik Joe Biden je že v petek izrazil prepričanje, da bo Iran "prej ko slej" izvedel napad na Izrael in dodal, da so ZDA zavezane obrambi Izraela in ga bodo podprle.

 

Agencija britanske pomorske trgovinske družbe je sporočila, da so ladjo zasegli pred obalo Združenih arabskih emiratov. "Kontejnersko ladjo, imenovano MCS Aries, so zasegle pomorske posebne enote med operacijo, izvedeno s helikopterjem v bližini Hormuške ožine," je navedla iranska tiskovna agencija Irna.

Po njenih navedbah ladja pluje pod portugalsko zastavo in jo upravlja izraelsko podjetje Zodiac, usmerjena pa je bila proti teritorialnim vodam Irana.

Izraelski zunanji minister Israel Katz je po dogodku pozval Evropsko unijo in druge države, naj razglasijo iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo in sankcionirajo Iran.

Razmere v regiji so zelo napete. Potem ko je Izrael 1. aprila uničil iranski konzulat v Damasku, Teheran grozi z maščevanjem. Zaradi tega so ZDA napovedale okrepitev vojaške navzočnosti na Bližnjem vzhodu. Ameriški predsednik Joe Biden je v petek izrazil prepričanje, da bo Iran zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu "prej ko slej" izvedel napad na Izrael. Podrobnosti ni pojasnil, na vprašanje o tem, ali so ameriški vojaki ogroženi, pa odgovoril, da so ZDA zavezane obrambi Izraela in ga bodo podprle.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija