DIETETIK SVETUJE: To je glavni znak, da pojeste preveč sladkorja

Trendi

Sladkor je pogosto prisoten v naši prehrani, vendar njegov prekomeren vnos lahko vpliva na naše zdravje na načine, ki jih morda niti ne opazimo. V tem članku izveste, kaj se zgodi, ko uživamo preveč sladkorja, kako prepoznati znake, da smo presegli priporočene meje, ter kako se lahko temu izognemo za boljše počutje in zdravje.

Če imate občutek, da uživate preveč sladkorja, boste morda opazili, da po obroku nikoli niste povsem siti. To se zgodi, ker sladkor vpliva na način, kako telo uravnava lakoto in sitost. Ko zaužijemo preveč sladkorja, naše telo ne dobi pravega signala o tem, kdaj smo dejansko siti. To vodi v prekomerno uživanje hrane skozi dan.

Koliko sladkorja je dovolj?

Ameriško združenje za srce priporoča, da moški zaužijejo največ devet žličk (36 gramov ali 150 kalorij) dodanega sladkorja na dan, medtem ko naj bi ženske omejile vnos na šest žličk (25 gramov ali 100 kalorij) na dan. 

Pomembno je razumeti razliko med naravnimi in dodanimi sladkorji.

Naravni sladkorji so tisti, ki jih najdemo v živilih, kot so sadje, zelenjava, mlečni izdelki in polnozrnate žitarice. Ta živila so bogata z vitamini, minerali, vlakninami in drugimi hranili, ki so koristna za vaše zdravje. Ni potrebe, da se jim izogibate, tudi če poskušate zmanjšati vnos sladkorja. Namreč ogljikovi hidrati, ki vsebujejo naravne sladkorje, naj bi predstavljali 40 do 65 odstotkov vaših dnevnih kalorij, saj so glavni vir energije za telo.

Kaj so dodani sladkorji?

Dodani sladkorji so tisti, ki se dodajo med predelavo hrane, da izboljšajo okus. To vključuje sladkane pijače, slaščice in bombone, vendar se sladkor skriva tudi v mnogih predelanih živilih, kot so kruh, polnozrnati kosmiči, rastlinsko mleko, energijske ploščice, jogurti, juhe, omake in prelivi za solate. Čeprav vsak izdelek vsebuje le majhno količino sladkorja, lahko uživanje več različnih takih živil čez dan hitro poveča skupni vnos sladkorja, piše TODAY.

Kaj se zgodi, če pojemo preveč sladkorja?

Hrana, bogata z dodanim sladkorjem, običajno ne poteši lakote. Posledično boste po zaužitju tovrstne hrane kmalu lačni in boste pojedli več. Raziskave so pokazale, da je to posledica tega, da hrana z dodanim sladkorjem moti telo pri uravnavanju lakote in sitosti.

Nekatere študije so pokazale, da so ljudje, ki so pili sladkane napitke, med obroki občutili večjo lakoto in pojedli več kot tisti, ki so pili nesladkane napitke. To lahko pomeni, da uživanje preveč sladkorja vodi v večji vnos kalorij, kar lahko privede do pridobivanja teže.

Dolgotrajni učinki prekomernega vnosa sladkorja

Poleg takojšnjih učinkov na lakoto, lahko prekomeren vnos sladkorja povzroči dolgoročne zdravstvene težave. Na primer, sladkor spodbuja rast bakterij v ustih, kar lahko pripelje do težav z zobmi. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča omejitev dodanega sladkorja na manj kot 10 odstotkov celotnega dnevnega vnosa kalorij, idealno pa na manj kot 5 odstotkov, da bi zmanjšali tveganje za nastanek kariesa.

Poleg tega visoka količina sladkorja v prehrani povečuje tveganje za številne resne bolezni, kot so visok krvni tlak, bolezni srca, rak in prezgodnja smrt. Raziskave priporočajo, da zmanjšate vnos sladkorja na manj kot 25 gramov na dan (približno šest žličk) in omejite sladkane pijače na manj kot eno na teden.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija