Advent je čas pričakovanja božiča in se začne štiri nedelje prej. Nekoč je bil to postni čas. Dan pred božičem, na božično viljo, je bil strogi post. Žene so že popoldan cvrle fritole, otroci so postavili jaslice, zvečer pa je bil obvezno na mizi bakala na belo z vrzotami (ohrovtom) in polento. Za božič in med prazniki vse do sv. treh kraljev pa so bile na mizi poleg ostalih prazničnih jedi fritole, tipična božična sladica.
Recept: Fritole
Diši po Istri
Eden od receptov za fritole
Potrebujemo:
½ kg bele moke, 2 kozarca mleka, 2 jajci, 100 g rozin, 40 g pivskega kvasa, 80 g sladkorja, 0,5 dl tropinovca, ščepec soli, olje za cvrtje, sladkor v prahu.
Priprava:
Kvas damo v skledo z mlačnim mlekom in nekoliko sladkorja ter postavimo na toplo, da se speni. Rozine pa namočimo z žganjem.
V večjo posodo ali na mizo damo moko, na sredi naredimo vdolbino, vanjo damo jajci, mleko, sladkor, ščepec soli, kvas, v žganju namočene rozine in vse dobro zgnetemo. Pokrijemo in na toplem pustimo počivati kakih 5 ur. Testo znova premesimo. V večji ponvi segrejemo olje ter z žlico spuščamo vanj testo, da se lepo ocvre z obeh strani. Odcedimo in položimo na krožnik oziroma posodo in posipamo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!