Vrzote ali ohrovt, ki mu po nekod v Istri pravijo tudi zelje, so poznali že naši daljni predniki. Zlasti v zimskem času so vrzote, pripravljene v kozici, odlična priloga, ki se poda tako k bakalaju kot klobasam. Vrzote s klobasami pa so dokaj stara jed, saj so jo na mizah večkrat imeli tudi oglejski patriarhi v 11. in 12. stoletju.
Recept: Vrzote s klobaso
Diši po Istri
Potrebujemo:
Ohrovt, bolj sveže svinjske klobase (ali pečenice), panceto, oljčno olje, nekaj strokov česna, sol in poper.
Priprava:
1. Klobase damo v ponev ali peč, da se počasi spečejo.
2. Med tem v slanem kropu obarimo opran in narezan ohrovt ter ga odcedimo.
3. V kozici na oljčnem olju popražimo na koščke narezano panceto ter dodamo ohrovt, malo posolimo, malce bolj popopramo, premešamo in še malo pokuhamo in ponudimo s pečeno klobaso.
Zraven se odlično poda polenta.
Jed lahko pripravimo tudi tako, da ohrovta predhodno ne obarimo, ampak ga svežega, opranega in narezanega damo v kozico ter ga počasi dušimo z občasnim dolivanjem vode.
Halooooooo |
22 .11. 2013 ob 19: 49
0
Ja, inule česen pestimo za zjutro...
Regional priporoča
Več kronike
NA ŠKOFIJAH ZASEGLI ŠE ENO POŠILJKO: Morski ježki so bili najverjetneje namenjeni gostincem
T.K.
-
21.2.2025 ob 14:44
POOSTREN NADZOR AVTOBUSOV IN TOVORNJAKOV NA PRIMORKI: Takšne kršitve so bile ugotovljene
M.U.
-
21.2.2025 ob 12:41
PRI FERNETIČNIH S TOVORNJAKOM PO AVTOCESTI V NAPAČNO SMER: Policisti ga niso izsledili, so ga pa kamere
T.K.
-
21.2.2025 ob 12:35
NA GORIŠKEM 'PRESTREGEL' IZGUBLJENO POŠILJKO: S tal pobral več kosov mesa in se odpeljal v neznano
N.J.
-
20.2.2025 ob 15:00
ZA 20 TISOČAKOV ŠKODE: Med požarom dveh vozil v Bertokih ukradli registrski tablici
N.J.
-
20.2.2025 ob 13:40
Novo iz Slovenije
DRŽAVE Z NAJNIŽJIMI IN NAJVIŠJIMI MINIMALNIMI PLAČAMI V EU: Slovenija na sedmem mestu
N.J.
-
danes ob 08:54
NIKA PREVC JE BILA VELIKEMU IZZIVU VEČ KOT KOS: Petič zapored do zmage! (FOTO)
N.J.
-
včeraj ob 17:46
OSKRBNINE V DOMOVIH DRAŽJE ZA 0,7 ODSTOTKA: Sredstva za dvig plač zaposlenih iz proračuna
T.K.
-
21.2.2025 ob 14:03