SPROŠČENI POGOVORI O ZNANOSTI: Z mediteransko prehrano na poti do zdravja in vitalnosti

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper v sodelovanju z Gledališčem Koper vabi na dogodek cikla SPOZNAJ – SProščeni POgovori o ZNAnosti: Mediteranska prehrana – pot do zdravja in vitalnosti, ki bo v petek, 22. novembra, ob 19. uri v veliki dvorani Gledališča Koper.

Sproščen pogovor bodo s svojo navzočnostjo obogatili ustanoviteljica in vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu dr. Nada Rotovnik Kozjek, nevrologinja Splošne bolnišnice Izola dr. Sentilija Delalić, priznan enolog največje vinske kleti v Slovenski Istri Boštjan Zidar ter mladi chef in kulinarični mojster, nagrajen z Michelinovo zvezdico, Filip Matjaž.

Dogodek bo povezovala dr. Maja Podgornik, predstojnica Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.

Znanstveni izsledki kažejo, da se v sodobnem načinu življenja soočamo s številnimi dejavniki, ki slabo vplivajo na naše zdravje možganov. Najpomembnejši pospeševalci propada živčnih celic v našem telesu, ki so pomembni za delovanje naših možganov in živčnega sistema, so predvsem vnetja, oksidativni stres in srčno-žilna obolenja. Prehrana lahko pomembno prispeva v prid bolezni ali k izboljšanju našega zdravja.

Zadnje raziskave potrjujejo, da mediteranska prehrana, ki v ospredje postavlja elemente, kot so oljčno olje, sezonski in lokalni izdelki, zmerno uživanje rdečega vina in redna telesna aktivnost, ugodno vpliva na uravnavanje presnovnih in vnetnih procesov ter oksidativnega stresa ter posledično na najpomembnejše bolezenske mehanizme, vpletene v razvoj in napredovanje demence ter sorodne nevrodegenerativne bolezni.

 Zaradi lažje organizacije naprošajo, da svojo udeležbo potrdite na dogodki@zrs-kp.si.