Pridelovalci v Sloveniji so v tržnem letu 2021/2022 pridelali 64.000 ton krompirja, kar je 40 odstotkov manj kot leto prej. Proizvodnja žit se je zmanjšala za sedem odstotkov na 701.000 ton, proizvodnja zelenjave pa za 18 odstotkov na 115.000 ton, je danes objavil statistični urad.
V SLOVENIJI LANI PRIDELANO MANJ KROMPIRJA IN MANJ VINA: Je samooskrba ogrožena?
Slovenija
Prebivalec Slovenije je med predlanskim julijem in lanskim junijem v povprečju porabil 120 kilogramov žit. Od tega je bilo 65 odstotkov ali 78 kilogramov navadne pšenice. Domača potrošnja žit je med predlanskim julijem in lanskim junijem znašala 804.000 ton. Od tega je bilo 42 odstotkov ali 338.000 ton koruze v zrnju in 26 odstotkov ali 210.000 ton navadne pšenice.
V tržnem letu 2021/2022, ki je trajalo od 1. avgusta do 31. julija, je prebivalec Slovenije v povprečju spil 33 litrov vina, kar je dva litra manj kot leto pred tem. Poraba vina v zadnjih letih vztrajno upada. Proizvodnja vina je medletno upadla za 19 odstotkov na 589.100 hektolitrov, potrošnja pa za skoraj sedem odstotkov na 711.300 hektolitrov.
Bela vina so sicer v minulem letu predstavljala 71 odstotkov skupne proizvodnje vin v Sloveniji, glede na kakovost pa so najvišji delež, to je 64-odstotni, predstavljala vina z zaščiteno označbo porekla. Ostali delež so si razdelila vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina in druga vina. Delež belih vin se zadnja leta krepi.
Pri potrošnji vin so medtem bela vina predstavljala 72-odstotni delež, delež vin z zaščiteno označbo porekla pa je bil 57-odstoten.
Uvoz vin je v minulem tržnem letu dosegel 90.050 hektolitrov, medtem ko je bil v letu pred tem pri 90.350 hektolitrov. Izvoz vin pa je v tržnem letu 2021/2022 dosegel 57.920 hektolitrov, kar je 34 odstotkov manj kot v letu pred tem.