ČALUŠIĆEVA SE BO SESTALA S KMETI: "V nedogled se vrtimo v začaranem krogu in nikoli ne zaključimo zgodbe"

Piran

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je danes napovedala, da se bo v petek sestala s kmetijskimi organizacijami in jim predstavila stališča ministrstva do protestnih zahtev, ki so jih v torek predstavili kmetje. Poudarila je, da je ministrstvo napoved protesta vzelo resno in da si želi doseči kompromis.

Nekatere zahteve kmetijskih organizacij so v pristojnosti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, nekatere pa v pristojnosti ministrstev za finance ter za naravne vire in prostor, ki sta po besedah Čalušić prav tako seznanjeni z zahtevami. "Skupaj bomo oblikovali odločitve in jih v petek predstavili vsem kmetijskim organizacijam, ki so jih naslovile na nas," je dejala ob robu odprtja kongresa Zadružne zveze Slovenije o prihodnosti podeželja.

Kot je poudarila, se bodo potrudili odgovoriti na vsa vprašanje, vendar je poudarila, da je "kompromis tisti, ki na koncu šteje, ali smo dosegli skupne zahteve ali ne". Do petka bodo tako preučili, koliko gredo lahko kmetom še nasproti, čeprav ocenjujejo, da so zaenkrat jasno in transparentno sporočali, kje je zgornja meja.

V petek se namreč izteče rok, do katerega so kmetje v primeru konkretnega napredka pri dogovoru z vlado pripravljeni odpovedati ali zamrzniti za prihodnji torek napovedani protest.

Ob tem je ministrica poudarila, da nekaterih zahtev ni mogoče rešiti na hitro, si pa želi, da bi lahko dosegli dogovor, ki bi pomenil prekinitev protestov in ne zgolj njihovo zamrznitev, saj se drugače "v nedogled vrtimo v začaranem krogu in nikoli ne zaključimo zgodbe". "Moramo si vzeti čas, kako bomo skupaj delovali naprej ter iskali odgovore in rešitve na posamezna vprašanja," je dejala.

Ministrstvo je napoved protesta sicer vzelo resno, je pa ministrica Čalušić poudarila, da je v demokratični državi protest pravica vseh državljanov, da s tem pokažejo svoje potrebe in nezadovoljstvo. Si pa želi, da bi bil protest, če pride do njega, miren in strpen. "Kmetje želijo na kulturen način, sicer na cestah, povedati tisto, kar jih pesti. Vem, da se bo v naslednji fazi to zgodilo tudi za mizo, kjer se bomo pogovorili s predstavniki kmetijskih organizacij," je povedala in dodala, da je pomembno, da imajo predstavniki kmetov soglasje kmetov za zastopanje njihovih interesov.

‼️Če vlada ne bo izpolnila zahtev, se bodo kmetje v torek, 19. 3., ob 11h s traktorji pripeljali v Ljubljano.‼️ ????????Kmetje...

Posted by Sindikat kmetov Slovenije on Utorak, 12. mart 2024.

Tvorno in povezovalno bo po njeni oceni treba delovati tudi pri pripravi prihodnjega strateškega načrta skupne kmetijske politike, ko bo pomembno tudi, da se posluša potrebe kmetov na terenu.

Kmetijske organizacije so s protestom zaradi po njihovi oceni prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado glede njihovih zahtev zažugale konec februarja, v torek pa so sporočile, da bo do protesta v Ljubljani prišlo 19. marca. Ob tem so vladi za napredek pri pogajanjih dale čas do petka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .03. 2024 ob  07: 18
Tej Mateji dobro teče jezik.In to je vse!