ČEMU DOLGE VRSTE PRED ŽENSKIMI WC-JI? To so razlogi in pa tudi rešitve

Trendi

Verjetno se vsaka pripadnica lepšega spola želi izogniti čakanju v dolgih vrstah pred straniščem. Namreč, medtem ko se pred žensko toaleto običajno nabere neskončno dolga vrsta, moški prostori samevajo. Raziskovalci z univerze v Gentu v Belgiji in amsterdamska umetnica Moon Zijp so vzeli pod drobnogled ravno to težavo. In prišli do rešitev.

Zakaj je vrsta tako dolga?

Moška stranišča sprejmejo več obiskovalcev

Pisoarji zavzamejo manj prostora kot straniščne školjke, zato lahko moška stranišča v povprečju sprejmejo od 20 do 30 odstotkov več uporabnikov kot enako velika ženska stranišča. Z vsako straniščno školjko oziroma pisoarjem manj se čakalna doba na stranišču poviša za okrog 172 odstotkov, so ugotovili.

Ženske se dlje časa zadržijo na stranišču

In to iz povsem praktičnih razlogov. Medtem ko uporaba pisoarja moškim vzame minuto, morajo ženske odpreti in zapreti straniščna vrata, navadno odstraniti več oblačil in še očistiti straniščno desko. In dragocen čas se nabira. Ženske se na toaleti zadržijo od 1,5 do 2-krat dlje kot moški. Ko upoštevate dodaten čas, ki ga ženske porabijo za uporabo stranišča in manj razpoložljivih ženskih stranišč, uvidite, kje tiči bistvo različno dolgih čakalnih vrst.

Kje so rešitve?

Znanstveniki so ugotovili, da bi podvojitev razpoložljivih ženskih stranišč izenačila čakalni čas med spoloma, vendar bi bilo za to potrebno namestiti dvakrat več ženskih straniščnih školjk. Druga rešitev je verjetno veliko preprostejša in tudi učinkovitejša. Gre za uvedbo uniseks stranišč.

V takem stranišču bi morali imeti dva pisoarja na vsako straniščno školjko, oba spola pa bi si delila uporabo školjke. To bi več kot prepolovilo čas čakanja pred straniščem, ki bi se krajšal za kar 63 odstotkov, so izračunali raziskovalci. Verjamejo, da bi se povprečni čakalni čas s tem pristopom skrajšal s šest minut na manj kot 90 sekund!

Zijpova pa je izumila pomagalo, imenovano P-mate, ki ženskam omogoča uriniranje stoje. Gre za pripravo, ki izgleda kot lijak in samo v šestih mesecih so na Nizozemskem in v Belgiji prodali približno 100.000 teh 'lijakov', izdelanih iz vodoodpornega kartona. Izdelek so kupile večinoma ženske, ki jih motijo dolge vrste pred toaletami na koncertih, medtem ko na moških straniščih ni treba čakati.

S pomočjo prijateljev in družine je Zijpova P-mate v začetku izdelovala ročno. Nato je kupila stroj, ki lahko proizvede do 50.000 kosov dnevno. Da ne gre za povsem obskurno zadevščino, dokazuje tudi dejstvo, da je dobila nizozemsko nagrado.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  17 .07. 2022 ob  20: 14
Ce nebi tolko drkale po Facebooku in Tik Toku bi blo verjetno vse dosti hitreje.
Ki ful casa vzame odpret vrata ajQuery112307764947680416225_1658081598701