GENERALNI DIREKTOR FAO V SLOVENSKI ISTRI: V Izoli in Dekanih si je ogledal primera dobrih praks v panogi

Koper

Generalni direktor Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyu je zadnji dan obiska v Sloveniji skupaj s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić obiskal Slovensko Istro. Ministrica mu je med drugim predstavila značilnosti in dobre prakse v kmetijstvu, pri vključenosti žensk na podeželju in mladih prevzemnikih.

Ministrica je direktorju FAO, ki ga je gostila danes in v torek, v pogovorih in na terenskem obisku predstavila različna področja, ki so pomembna v kontekstu sodelovanja s FAO ter značilnostmi in dobrimi praksami v kmetijstvu, v lokalnem okolju, pri sodelovanju z deležniki na podeželju, vključenosti žensk na podeželju, mladih prevzemnikov ter na področju raziskovanja, so danes sporočili s kmetijskega ministrstva.

Danes sta si ogledala neodvisni raziskovalni inštitut InnoRenew CoE v Izoli. Ta se z raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje ter vpeljavo znanstvenih dognanj v industrijsko prakso. Obisku sta prisostvovali tudi dekanja ljubljanske biotehniške fakultete Marina Pintar in direktorica gozdarskega inštituta Nike Kajnc.

Za zaključek obiska sta si direktor FAO in ministrica ogledala še družinsko kmetijo Bordon, ki se ukvarja z vinogradništvom, oljkarstvom, ekološkim kmetijstvom in dopolnilnimi dejavnostmi.

Tridnevni obisk je, kot so navedli na ministrstvu, izpostavil pomembne teme, kot so prehranska varnost v kontekstu slovenskega članstva v varnostnem svetu ZN, sodobne tehnologije, ki predstavljajo prihodnost kmetijstva, pomen pametnih vasi, obeležitev svetovnega dne čebel v sodelovanju s FAO ter sodelovanje znanstvenih inštitucij s FAO.

Ob tem so dodali, da bo Slovenija v drugi polovici letošnjega leta v okviru FAO prevzela predsedovanje Evropski regionalni skupini (ERG), medtme ko je v prvi polovici 2024 v vlogi namestnika predsedujoče Slovaške. Skupino ERG sestavlja 47 držav.

Qu je na povabilo predsednice republike Nataše Pirc Musar v Slovenijo prispel v ponedeljek, ko se je srečal s predsednikom Čebelarske zveze Slovenije Boštjanom Nočem, v torek pa je skupaj s Čalušić obiskal kmetiji v okolici Ljubljane ter občino Dol pri Ljubljani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija