GROZNO VREME V BENEČIJI: "Stanje v kmetijstvu je kritično" (FOTO)

Svet

Še en val slabega vremena je prizadel Benečijo: Hudo neurje v Bonavicini, v občini San Pietro di Morubio, in drugih območjih spodnje Verone. V tej regiji je v 10 minutah padlo 60 milimetrov dežja. Slabo vreme s točo je prizadelo tudi občine Boschi Sant'Anna, Casaleone, Belfiore, Roverchiara in Zevio. Prizadeti so bili tudi nekateri kraji v Padovi in Vicenzi. Ogromna toča je padala v Porto Viru.

Nurje v Veroni

Slabo vreme je bilo včeraj zjutraj v Bonavicini, v občini San Pietro di Morubio, in v drugih delih spodnje Verone. Condifesa Verona Codive, organizacija, ki se ukvarja z ugodnimi zavarovanji v kmetijstvu, poroča, da je v 10 minutah padlo 60 milimetrov dežja s trdovratno, majhno točo. Dogodek slabega vremena je ustvaril debelo plast ledu na tleh, ki je poškodovala tamkajšnje pridelke, predvsem travo, tobak, koruzo in paradižnik. Polja v Bonavicini so bila poplavljena.

Poplave v spodnji Padovi

Napovedano rumeno opozorilo in pričakovane padavine so se uresničile s kratko, a intenzivno vodno trombo, ki je povzročila poplave na kmetijskih zemljiščih, v nekaterih domačih vrtovih in cestah v Padovi. Poleg dežja je padala tudi toča, ki se je najprej nabrala in nato stopila zaradi velike količine padavin v kratkem času. Najbolj prizadeta občina v Padovi je Montagnana. V območju hribov Euganei, od Arqua Petrarca do Rivadolma, je padala toča, pri čemer je škoda videti omejena.

♦️PAESAGGI INVERNALI STAMANE FRA IL BASSO VICENTINO E PADOVANO.... SUL RODIGINO, GRANDINE DEVASTANTE DI GROSSE...

Objavil/a Veneto Meteo & Clima dne Sobota, 25. maj 2024

Ogromna toča v Rovigu

Veliko prebivalcev je na družbenih omrežjih objavilo fotografije velikanske toče. Nevihta s točo je zajela območje vrtnarske in žitne proizvodnje od občine Adria, Ficarolo, Porto Viro, Loreo, Gavello – razložijo tehniki iz Coldiretti Rovigo – in poplavila celotna polja.

Toča v Agugliaru

Območje Agugliara je bilo prav tako prizadeto zaradi slabega vremena: pokrito z obilico toče. Ceste in vrtovi so bili beli, kar je povzročilo nekaj težav v prometu.

Poplavljena polja v Montagnani

V okolici obzidanega mesta je bilo stanje podobno tistemu pred desetimi dnevi. Obsežne poplave in meteorna voda, ki težko odteka. Pričevanje kmeta iz Montagnane, Diega Voltolina: "V prvih jutranjih urah se je zgodila majhna vodna tromba, zabeleženih je bilo okoli 35 mm dežja v četrt ure. Vse skupaj je spremljala začetna toča, ki je pobelila dvorišče, nato pa se je hitro stopila zaradi padle vode."

♦️INTENSA GRANDINATA STAMANE NEL BASSO VICENTINO/PADOVANO....♦️ In linea con le previsioni emesse nella serata di ieri,...

Objavil/a Veneto Meteo & Clima dne Sobota, 25. maj 2024

Coldiretti: "Stanje v kmetijstvu je kritično"

"Na prizadetih območjih potekajo ogledi s strani kmetov za prvo oceno škode – sporoča Coldiretti Rovigo. "Trenutno ni mogoče oblikovati ocen, saj je treba upoštevati številne dejavnike. Gre namreč za upoštevanje ne samo neposredne škode, ampak tudi posredne škode, ki se nanaša na obnovo zemljišč in ponovno setev. Stanje v kmetijstvu je kritično zaradi trajanja vremenskih razmer, ki ne puščajo počitka na poljih. Vse faze obdelave zemljišč so ustavljene zaradi stoječe vode. V zgornji Padovi je popolnoma uničen pridelek majske krme, glavne hrane za živali v hlevih," piše na spletni strani ilrestodelcarlino.it.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija