ISTRSKI POSLANCI SVOBODE V BRAN SVOJEM MINISTRU: "Njegovo izjavo je treba razumeti v kontekstu"

Koper

Potem, ko je okoljski minister Jože Novak presenetil z izjavo, da je vodni akumulator zadostna rešitev za ureditev problema oskrbe slovenske Istre s pitno vodo, so se odzvali tudi istrski poslanci Svobode. Ministra so vzeli v bran in hkrati potrdili njegove besede. "Ko bo slovenska Istra pridobila akumulacijo, bo Rižana postala zadosten vodni vir in novih primarnih vodnih virov ne bo več potrebovala," so zapisali.

"Poslanci Svobode iz slovenske Istre, Robert Janev, mag. Tamara Kozlovič in donedavnega tudi Mateja Čalušić, zdajšnja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se od začetka mandata trudimo v smeri zagotovitve prepotrebnega vodnega vira za Istro, saj je reka Rižana v poletnih mesecih nezadostna," so zapisali.

Ob tem navajajo, da je vlada že zagotovila več kot 2,5 milijona evrov za Rižanski vodovod Koper (RVK) in Kraški vodovod za izvedbo kratkoročnih ukrepov, dodatno pa rezervirala tudi 92,3 milijonov evrov kohezijskih sredstev za srednjeročne ukrepe – investicije za povezavo vodovodnega omrežja RVK-ja z vodovodnimi omrežji več vodovodov na Krasu (Kraški vodovod Sežana, Kovod Postojna in Komunala Ilirska Bistrica).

Tamara Kozlovič

"Načrt srednjeročnih in dolgoročnih ukrepov zagotovitve vodooskrbe slovenske Istre nastaja v sodelovanju z dvanajstimi občinami Istre in Krasa ter aktivno pomočjo ministrstva za naravne vire in prostor," zagotavljajo in poudarjajo, da so se "po desetletjih pregovarjanj župani in ministrstvo končno poenotili, katera je prava smer zagotovitve oskrbe s pitno vodo za slovensko Istro in za zagotovitev nadomestnih vodnih virov za kar 12 občin".

Kot pravijo, je treba izjavo ministra Jožeta Novaka razumeti v tem kontekstu, "in sicer da je potrebno zagotoviti sanacijo vodnih izgub, povečati vodohrame in zgraditi akumulacije na posameznem vodnem viru" s ciljem, da vsak vodni sistem funkcionira samostojno, istočasno pa je pomembna faza povezovanje obstoječih vodnih virov. 

"Ko bo slovenska Istra pridobila akumulacijo, bo Rižana postala zadosten vodni vir in novih primarnih vodnih virov ne bo več potrebovala. Slovenska Istra bi bila namreč v tem primeru samozadostna. In o tem je minister govoril," so prepričani. 

Robert Janev

Kot še poudarjajo, se je pristopilo k takojšnji izvedbi povezave istrskega in kraških vodovodnih omrežij, saj je pomembno, da ima vseh navedenih 12 občin zagotovljen tudi nadomestni vodni vir. "Gre za več investicijskih projektov, ki se peljejo vzporedno in se med seboj dopolnjujejo – akumulacija v slovenski Istri in povezava štirih vodovodov na območju slovenske Istre in Krasa."

Menijo tudi, da "ne drži, da še ni ustrezne rešitve za nemoteno preskrbo s pitno vodo tudi v sušnih mesecih, rešitev smo vam navedli. Prav tako nikakor ne drži, da so bili projekti za zagotovitev stabilnejše in zanesljivejše oskrbe slovenske Istre s pitno vodo ustavljeni, prav nasprotno, pospešili so se."

Prepričani so tudi,  da "slovenska Istra še nikoli ni bila tako blizu rešitvi vodooskrbe, kot je danes".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  16 .05. 2024 ob  13: 17
Janev klošar!
Ištrijan |  15 .05. 2024 ob  19: 34
16
Stupidi injoranti. Ob prvi priliki so se prodali zabarjem.
Nekoc smo ze imeli Periča. .....zdaj imamo trojko svobodnjakov!
zoran13 |  15 .05. 2024 ob  17: 26
12
Problematika vodne oskrbe se vleče še pred osamosvojitvijo, vendar se politična oligarhija, ni vzela toliko časa in skrbi, da bi uredla tudi vodooskrbo. Že ob izgradnji višinskega vodovoda v Istri v letih 1979 do 1986 in še več, ko so v veliki meri dela izvajali brigadirji v MDA Istra v Šmarjah ter Vanganelu skupaj z ostalimi deležniki, Rižanskim vodovodom krajani, vojaki, podjetja, družbenopolitične skupnosti in ostali. Takrat je voda s skupnim delom in trudom pritekla v naselja in vasi, Korte, Medoši, Malija, Šmarje, Puče, Krkavče, Nova vas, Koštabona in ostale vasi. Že takrat je bilo omenjeno, da je potrebno urediti tudi celovito vodno oskrbo za celotno obalo in posodobiti obstoječe vodovode, saj dosegajo izgube približno eno tretjino. Poleg tega se je dogajalo in se še dogaja, da so se zasuvali posamezni vodnjaki, ki so pomenili za celotno skupnost v primeru izrednih razmer, tudi zaradi varnosti veliko in dragoceno zalogo. Žal smo vse to zaradi pretirane politizacije, nezmožnosti političnega dogovarjanja na obali, saj je bila ukinjena obalna skupščina, obalni izvršni svet, saj je bilo to mesto za usklajevanje in izvajanja takšnih potreb občanov. kam nas je vse to pripeljalo, da nimamo več kredibilnih sogovornikov v Ljubljani, da se še bolj krepi lokalizem in lokalna politika, razdrobljenost financiranja ter nezmožnost odločanja o prepotrebnih projektih na Obali. Kljub veliki suši v preteklih letih, saj letos napovedujejo še večjo in obsežnejšo, pa imamo projekte za 17 mio€, za ureditev ter posodobitve stare obalne ceste ter potrebne infrastrukture...vprašanje pa je, ali bomo sploh zmogli financirati in sofinancirati vse želje in potrebe državljanov, ki živimo in delamo na tem območju...
Prč |  15 .05. 2024 ob  14: 39
25
Te tri osebke poznam in poznam tudi njihove intelektualne sposobnosti, ki so milo rečeno, mizerne. V kontekstu razumem, da vlečejo sebe in ministra iz dreka.