"KITAJSKA POVEČUJE JEDRSKI ARZENAL HITREJE KOT KATERA KOLI DRŽAVA": Število konic je naraslo na 500

Svet

Kitajska je povečala svoje število jedrskih konic s 410 v letu 2023 na 500 v letošnjem letu, navaja Evropski think tank SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute). Hans M. Kristensen, strokovnjak za orožja za množično uničenje pri SIPRI, je dejal: "Kitajska povečuje jedrski arzenal hitreje kot katera koli država." Kitajska ni edina država, ki povečuje svoje jedrske zaloge. Severna Koreja je svoje jedrske konice povečala za dve tretjini v preteklem letu, s 30 v letu 2023 na 50 v letošnjem letu, navaja think tank. Kljub temu Kitajska in Severna Koreja še vedno ne moreta primerjati svojih jedrskih zalog s tistimi v ZDA in Rusiji. Po podatkih SIPRI imajo ZDA 5.044 jedrskih konic, Rusija pa 5.580, njuni skupni zalogi pa predstavljata skoraj 90 odstotkov svetovnega jedrskega orožja, poroča Business Insider.

Podatki inštituta so v skladu z napovedmi Ministrstva za obrambo ZDA, ki so bile objavljene oktobra v letnem poročilu o kitajski vojaški moči. "Poročilo Ministrstva za obrambo ZDA iz leta 2020 je ocenilo, da je operativna zaloga jedrskih konic Kitajske približno 200 teh konic, in se lahko pričakuje, da se bo vsaj podvojila do leta 2030. Vendar je Peking pospešil svojo jedrsko širitev, Ministrstvo za obrambo pa ocenjuje, da je Kitajska imela več kot 500 operativnih jedrskih konic maja 2023," piše v poročilu. In Kitajska bo svoje jedrske zaloge še naprej povečevala v prihodnjih letih. Pentagon v svojem poročilu napoveduje, da bo Kitajska do leta 2030 imela več kot 1.000 operativnih jedrskih konic. "Te spremembe v številu, zmogljivostih in pripravljenosti jedrskih sil LRK v prihodnjih letih bodo verjetno presegle potencialne razvojne premike jedrskih sil katerega koli tekmeca," piše v poročilu o rastočih jedrskih zmogljivostih Kitajske.

Širjenje jedrskega arzenala ni edini vojaški cilj Kitajske. Država se osredotoča tudi na krepitev svojih pomorskih zmogljivosti. Po poročilu ameriškega Naval Institute iz leta 2021 ima Kitajska največjo mornarico na svetu, z več kot 355 plovili v svoji floti. Julija so razkrite ameriške pomorske obveščevalne informacije pokazale, da je kitajska ladjedelniška zmogljivost 232-krat večja kot ameriška. Vendar pa nekateri vojaški strokovnjaki verjamejo, da se Kitajska še vedno ne bo sposobna soočiti z ZDA v naslednjem desetletju, kljub svojim rastočim vojaškim zmogljivostim. "Kitajska po moji oceni ne bo pripravljena na soočenje z ZDA še približno 10 let," je dejal upokojeni admiral ameriške mornarice James Stavridis v decembrskem intervjuju za The Michael Medved Show. "Kljub temu, da Kitajska gradi ogromno floto in deluje zelo agresivno, še vedno ni pripravljena uskladiti vsega, kar potrebuje, da bi se soočila s pacifiško floto ZDA," je nadaljeval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  19 .06. 2024 ob  12: 14
-1
Jaz pravim, da se kuha nekaj...ko bo počilo, ker bo. Komunisti in levajzarji trda vam prede...jame bojo polne!!