ODZIV OBČINE NA STANJE IGRIŠČA NA MARKOVCU: Prejeli niso nobene prijave, trava pa ni še pokošena z namenom

Koper

Poročali smo že o problematiki na igrišču na Markovcu. Del problema je nepokošena trava, velik del pa so iztrebki psov in njihovo uriniranje po igralih. O tem pričajo tudi fotografije, ki smo jih prejeli s strani bralca. Dobili smo pojasnila koprske občine. 

Medobčinska uprava Istre glede omenjene situacije ni prejela nobene prijave. Ker občina z občinskimi ukrepi kulture prebivalcev ne more spremeniti, nas je zanimalo, ali so s problemom seznanjeni in ali so morda prejeli kakšen predlog za ograditev omenjenega igrišča. A kot so nam pojasnili, takšnega predloga niso prejeli. 

Kar zadeva košnjo trave, pojasnjujejo, da v Marjetici Koper uvajajo trajnosten in sonaraven pristop k skrbi za zelene javne površine in opraševalce (čebele, čmrlje itd.). "V ta namen je letos sledila preobrazba do zdaj intenzivno košenih zelenih javnih površin v t. i. urbane cvetoče vrtove. Zamik košnje urbanih travnatih površin ohranja avtohtone mikro ekosisteme naše lokalne biodiverzitete in nudi opraševalcem pašno polje," navajajo.

Košnja sicer poteka po akcijskem načrtu sektorja upravljanja javnih površin, ki se v zadnjih letih ne poslužuje več zunanje najete delovne sile, temveč košnjo izvaja skoraj v celoti z zaposlenimi javnega podjetja. "Površine, opremljene z namakalnimi sistemi, bodo letos pokosili najmanj 30-krat, javna otroška igrišča najmanj 10-krat, večje zelene javne površine v primestnem delu pa najmanj petkrat," so dejali. Ob tem dodajajo, da bodo v Marjetici zamaknili odkose na velikih zelenih površinah ob vpadnicah.

"Ob tem je treba opozoriti, da veliko zelenih površin, ki niso definirane kot javne (travniki ob avtocestah, regionalnih cestah, območja funkcionalnih zemljišč blokov in ostalih stavb), upravljajo tudi drugi upravljavci. Te Marjetica lahko le poziva k trajnostni obravnavi košnje," zaključujejo na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  22 .04. 2023 ob  21: 19
Zvoncki in trobentice,macice in vijolice.. zdaj pomlad je tu