OŽIVLJANJE PRAZGODOVINSKIH UTRDB NA KOPRSKEM: Ob slovensko-italijanski meji želijo ovrednotiti dediščino kaštelirjev (FOTO)

Koper

Ob meji med Slovenijo in Italijo bodo v prihodnjih dveh letih raziskali ostanke več prazgodovinskih utrdb in jih uredili za ogled, so povedali na včerajšnji novinarski konferenci v Kopru ob začetku izvajanja projekta KAŠTellieri. Na Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper bodo ob tem ustanovili Arheološki inštitut Zgornjega Jadrana.

Na območju od Kvarnerja preko Istre, Čičarije, Brkinov in Krasa vse do Benečije je izjemno veliko utrdb iz bronaste in zgodnje železne dobe (od 2. do 1. tisočletja pr.n.š.), znanih v različnih jezikih pod imeni kaštelirji, castellieri, gradišča, zidine ali gradine.

Cilj čezmejnega projekta KAŠTellieri je njihova ohranitev in ovrednotenje. Med 26 projekti iz programa Interreg Italija-Slovenija 2020-2027, ki imajo za cilj krepitev vloge kulture in trajnostnega turizma, je dobil najvišjo oceno, je povedala predstavnica skupnega sekretariata programa Andreja Grom.

Projektni partnerji Mestna občina Koper, ZRS Koper, Javni zavod za turizem in kulturo Miren Kras, Venetian Cluster, Občina Dolina in Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti bodo oblikovali skupno strategijo in akcijski načrt za trajnostno kulturno-turistično destinacijo, ustanovili Arheološki inštitut za Zgornji Jadran in okrepili delovanje čezmejnega konzorcija za prazgodovinska gradišča. Projekt bo trajal do 21. oktobra 2026. Skupna vrednost je skoraj 1,4 milijona evrov. V okviru programa Interreg Slovenija-Hrvaška je podoben projekt potekal že v obdobju 2018-2021.

Na območju koprske občine bodo uredili del kaštelirja na meji z Italijo pri vasi Elerji, je pojasnil Uroš Jelenovič. Na drugi strani meje so ostanki utrdbe že izkopani in si jih je mogoče ogledati. Na slovenski strani bodo postavili informacijske table in opremo za prireditve. Organizirali bodo usposabljanja za turistične vodnike in arheološke delavnice za otroke s posebnimi potrebami. Osebe s posebnimi potrebami želijo tudi aktivno vključiti v projekt, tako da bi na primer sodelovale pri vodenju.

Občina Dolina bo poskrbela za ureditev kaštelirja Mali Kras v dolini Glinščice, je povedala Jasmina Smotlak. Anja Sedevčič Lasič pa je dodala, da bodo na območju občine Miren-Kostanjevica očistili in na alternativen način uredili gradišča Sv. Ambrož, Tabor pri Vojščici in Grmača pri Temnici.

Na obravnavanih območjih bodo poskrbeli za digitalno interpretacijo dediščine, na primer z virtualnim vodnikom, tridimenzionalnimi modeli in zemljevidi. Organizirali bodo tudi Dan gradišč in druge festivale.

ZRS Koper bo ustanovil inštitut oziroma oddelek za arheologijo Zgornjega Jadrana, je povedal Tilen Glavina. Poudaril je, da ne gre za tradicionalen tip arheološkega inštituta, ampak bo vključeval tudi druge discipline, kot so zgodovinopisje in kulturna dediščina.

V projekt je vključen tudi Venetian Cluster, t.i. proizvodni grozd, ki združuje približno 800 podjetij in 24 institucij iz dežele Benečija (Veneto) in sodeluje z več kot 2000 partnerji po vsem svetu. Kot je pojasnil Sergio Calo, bodo sodelovali pri vseh operativnih fazah, pri tem pa prispevali predvsem izkušnje, tehnologije in inovacije, ki so jih pridobili v prej izpeljanih projektih. Znanje bo prispeval tudi kulturni in znanstveni inštitut iz Benetk, ki, kot je dejal Calo, predstavlja avtoriteto na področju arheoloških raziskav na severnojadranskem območju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija