PARTICIPATIVNI PRORAČUN TUDI V PIRANSKI OBČINI: 'Moj glas za mesto in vas' lahko oddate od danes naprej (VIDEO)

Piran

V piranski občini so začeli z zbiranjem projektnih predlogov občanov, ki jih bodo izvedli v okviru participativnega proračuna za leto 2025. Projekt je v tej občini novost.

????Moj glas za mesto in vas - participativni poračun tudi v Piranu????❤️ ‼️Če ste občanka ali občan Pirana, starejši od 15 let in imate dober predlog, kako bi lahko tudi z manjšim projektom izboljšali življenje v vašem kraju, nam ga opišite na obrazcu, ki ga lahko prenesete s spletne strani https://piran.si/objava/918070 ali ga prevzamete na vložišču Občine Piran oziroma na sedežu vaše krajevne skupnosti v času uradnih ur. ???? ????Oddate ga lahko že danes, 12. junija, pa vse do 12. julija do 12. ure na e-naslovu mojglas@piran.si, po običajni pošti s pripisom »Moj glas« na naslov: Občina Piran, Tartinijev trg 2, Piran, lahko ga oddate osebno na vložišču občine ali prek spletne aplikacije.???? Vaš projektni predlog mora biti zakonit, izvedljiv in v javnem interesu, finančno pa ne sme presegati 20 tisoč evrov z vključenim DDV. ✅ Predlog pošljite na občino, naša komisija bo preverila, če izpolnjuje pogoje in ga uvrstila na seznam projektov, o katerih boste septembra odločali z glasovanjem. Projekt, ki bo dobil največ glasov, bo občina morala tudi izpeljati.???? ????Če potrebujete kakršnokoli pomoč pri oblikovanju predloga oziroma pri izpolnjevanju obrazca, vam jo bomo v času uradnih ur občine in krajevnih skupnosti tudi zagotovili. Ob tem pa bomo na sedežih krajevnih skupnosti organizirali tudi posebne delavnice. Prva bo že 17. junija v Piranu, celoten urnik pa je objavljen na naši spletni strani. Udeležite se lahko vsake delavnice in sodelujete tudi na tistih izven vaše krajevne skupnosti.???? Verjamem, da boste občanke in občani izkoristili priložnost, da neposredno sooblikujete razvoj svoje občine in se veselim sodelovanja z vami. Ker participativni proračun izvajamo prvič, bomo v tem postopku morda naredili tudi kakšno napako, a ne dvomim, da bomo dobili dobre predloge in skupaj izpeljali dobre projekte.???? Vnaprej hvala vsem za vašo aktivnost in sodelovanje.???? #Piran #participativni #mojglas #skupajzmoremo

Posted by Andrej Korenika on Wednesday, June 12, 2024

S projektom 'Moj glas za mesto in vas', ki ga izvajajo prvič, piranska občina želi vključiti prebivalce v aktivno soodločanje pri porabi dela proračunskih sredstev v prihodnjem letu. Zanj je namenjenih 160 tisoč evrov, ki jih bo občina razporedila po osmih krajevnih skupnostih. Kot pojasnjujejo na občini, to pomeni, da projektni predlogi ne bodo smeli presegati vrednosti 20 tisoč evrov, o predlogih pa bodo odločali izključno sokrajani predlagateljev.

Župan Andrej Korenika je ob tem poudaril, da bodo ti zneski v prihodnjih letih občutno višji, če bodo občani uvedbo participativnega proračuna dobro sprejeli in se s svojimi predlogi izkazali.

"Izraz participativni proračun se sliši precej učeno, a gre za res zelo enostavno obliko skupnega reševanja skupnih problemov. Vi razmislite, kaj bi bilo v vašem kraju nujno narediti, ta predlog pošljete na občino, naša komisija preveri, če je predlog izvedljiv in ga uvrsti na seznam projektov, o katerih na koncu odločate z glasovanjem. Projekt, ki bo dobil največ glasov, bo občina morala tudi izpeljati," je postopek predstavil Korenika.

Projektne predloge lahko oddajo občani Občine Piran, starejši od 15 let, predlog pa mora biti zakonit, izvedljiv, v javnem interesu in finančno ovrednoten med 2 in 20 tisoč evrov z vključenim DDV.

Svoj predlog morajo opisati na obrazcu, ki ga lahko prenesejo s spletne strani www.piran.si, ali ga prevzamejo na vložišču Občine Piran oziroma na sedežu svoje krajevne skupnosti v času uradnih ur. Oddajo ga lahko vse do 5. julija do 12. ure na e-naslovu mojglas@piran.si, po običajni pošti s pripisom 'Moj glas' na naslov: Občina Piran, Tartinijev trg 2, Piran. Občani lahko predlog oddajo tudi osebno na vložišču občine in tudi prek spletne aplikacije.

Za vse, ki bodo potrebovali pomoč pri oblikovanju predloga oziroma pri izpolnjevanju obrazca, jo bo občina zagotovila v času uradnih ur občine in krajevnih skupnosti. Ob tem pa bo na sedežih krajevnih skupnosti organizirala tudi posebne delavnice. Prva bo že 17. junija v Piranu, naslednja 18. v Luciji, nato 19. v Portorožu in v Sečovljah 20. junija. Občani se lahko udeležijo vsake delavnice in sodelujejo tudi na tistih izven njihove krajevne skupnosti.

Pravočasno prispele predloge bo preučila strokovna skupina, glasovanje o projektih pa bo potekalo med 12. in 22. septembrom. Glasovati bo mogoče prek spletne aplikacije, na sedežu občine in na sedežih krajevnih skupnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Iniciativa za pravičen Piran |  12 .06. 2024 ob  21: 22
-4
Bolje pozno, kot nikoli.