POSLOVANJE Z GOTOVINO VSE BOLJ OMEJENO: Več kot toliko ne boste mogli plačati z denarjem

Slovenija

Članice EU so danes dokončno potrdile nova pravila, namenjena učinkovitejšemu boju proti pranju denarja in financiranju terorizma. Nova zakonodaja prinaša enotnejša pravila na ravni unije, ki bodo po novem veljala tudi za sektor kriptovalut in nogometne klube. Gotovinska plačila pa bodo omejena na največ 10.000 evrov, so sporočili s Sveta EU.

Novi zakonski akti vključujejo okrepljene ukrepe skrbnega preverjanja in preverjanja identitete strank, po katerih morajo tako imenovani pooblaščeni subjekti (npr. banke, upravitelji sredstev in kripto sredstev ali nepremičninski in virtualni nepremičninski posredniki) poročati o sumljivih dejavnostih finančnim obveščevalnim enotam in drugim pristojnim organom.

Pravila bodo veljala tudi za profesionalne nogometne klube, ki sodelujejo v finančnih transakcijah visoke vrednosti z vlagatelji ali sponzorji, vključno z oglaševalci in pri prestopih igralcev. Od leta 2029 bodo morali preverjati identiteto svojih strank, spremljati transakcije in finančnim obveščevalnim enotam poročati o vseh sumljivih transakcijah.

Zakonodaja bo poleg tega izboljšala organizacijo nacionalnih sistemov za preprečevanje pranja denarja. Finančnim obveščevalnim enotam daje več pooblastil za analizo in odkrivanje primerov pranja denarja in financiranja terorizma ter za začasno ustavitev sumljivih transakcij.

Nova pravila zagotavljajo, da bodo imeli tisti, ki imajo legitimen interes, vključno z novinarji, medijskimi delavci, organizacijami civilne družbe in pristojnimi nadzornimi organi, takojšen, neposreden in prost dostop do informacij o dejanskem lastništvu, ki se hranijo v nacionalnih registrih in so medsebojno povezani na ravni EU. Te podatke bomo morale članice zagotoviti prek enotne dostopne točke.

Zakonodaja vsebuje še določbe o okrepljenem nadzoru v zvezi z izjemno bogatimi posamezniki. To so tisti s skupnim premoženjem v vrednosti vsaj 50 milijonov evrov, pri čemer se ne upošteva njihovega glavnega prebivališča.

Gotovinska plačila na ravni EU bodo omejena na največ 10.000 evrov, razen med posamezniki v zasebnih okoliščinah.

Za nadzor nad izvajanjem pravil bo skrbel nov organ za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma (AMLA). Organ s sedežem v Frankfurtu, ki bo začel delovati sredi prihodnjega leta, bo zadolžen za neposreden nadzor najbolj tveganih finančnih subjektov, za posredovanje v primeru napak pri nadzoru, deloval pa bo tudi kot osrednje vozlišče za nadzornike in posredovanje v sporih. Prav tako bo pristojen za določanje kazni v primeru neupoštevanja zakonodaje.

Po današnji dokončni potrditvi na Svetu EU bo zakonodajni sveženj objavljen v uradnem listu EU, nakar bo začel veljati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija