SLOVAŠKI PREMIER PO ATENTATU V KRITIČNEM STANJU: Izstreljenih je bilo več strelov (FOTO, VIDEO)

Svet

V streljanju po srečanju slovaške vlade v kraju Handlova blizu Bratislave je bil danes ranjen slovaški premier Robert Fico. Osumljenca za streljanje so prijeli, Fica pa so prepeljali v bolnišnico, poroča slovaška tiskovna agencija TASR. Slovaška vlada je na svojih kanalih in družabnih omrežjih sporočila, da je Fico utrpel hude poškodbe in je življenjsko ogrožen in dodala, da bodo naslednje ure zanj odločilne.

Po navedbah novinarjev, ki so bili na prizorišču, je bilo izstreljenih več strelov, medtem ko se je premier pogovarjal s privrženci. Fico je nato padel na tla.

Osumljenca za streljanje je aretirala policija.

Podpredsednik slovaškega parlamenta Luboš Blaha je po poročanju agencije Tasr potrdil, da je bil premier Fico ustreljen in ranjen. Ranjenega so nato prepeljali v bolnišnico. Zaradi incidenta so prekinili sejo slovaškega parlamenta.

Po navedbah očividcev, je bilo slišati štiri strele, medtem ko se je 59-letni premier pogovarjal in rokoval s privrženci v regiji Trenčin. Kot navajajo slovaški mediji, je Fica en naboj zadel v prsa. Napadalec naj bi bil 71-letnik iz kraja Levice. Varnostniki so nato Fica dvignili, naložili v avtomobil in odpeljali.

Iz vlade so sporočili, da je Fico s helikopterjem na poti v bolnišnico v Banski Bystrici, saj da bi pot do Bratislave zaradi nujnosti intervencije trajala predolgo. "Naslednjih nekaj ur bo odločilnih," so še zapisali na družbenih omrežjih. Na posnetkih javne radiotelevizije RTVS je bilo nato videti osebo, ki so jo na nosilih s helikopterja prenesli v bolnišnico.

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je napad ostro obsodila ter ga označila za okrutnega in neusmiljenega. Kasneje je v ločeni izjavi potrdila, da so napadalca prijeli, incident pa označila kot napad na demokracijo. Kot je opozorila, sovražna retorika v družbi vodi k sovražnim dejanjem.

Na dogodek se je z ogorčenjem odzval tudi naslednik Čaputove Peter Pellegrini, ki je ta napad označil za grožnjo slovaški demokraciji brez primere.

Območje pred kulturnim domom v Handlovi kakih 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave, kjer je potekalo srečanje vlade, so po incidentu evakuirali.

Fico, ki je bil slovaški premier že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018, se je po volitvah septembra lani vrnil na oblast na čelu populistično-nacionalistične koalicije. V prvih mesecih na čelu vlade v Bratislavi je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa je vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija