V KOPRU ODPRLI OBNOVLJENO ROTUNDO IZ 11. STOLETJA: Takšna je zdaj notranjost (FOTO)

Koper

V Kopru so včeraj odprli obnovljeno Rotundo blaženega Elija, ki naj bi bila zgrajena v 11. stoletju. Obnova cerkve je stala dobrih 66.000 evrov. Dobrih 49 odstotkov je prispevalo ministrstvo za kulturo. Odprtja obnovljene rotunde se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Ministrica Vrečko je ob odprtju obnovljene rotunde poudarila, da gre za enkratno sakralno kulturno dediščino in romanski umetnostnozgodovinski spomenik ter najstarejšo stavbo v Kopru. Med prenovo so obnovili zunanjo fasado, prenovili streho in uredili notranjost rotunde.

"Obnova nekdanje krstilnice je bila zelo potrebna, zato me veseli, da smo lahko na ministrstvu za kulturo pomagali," so besede ministrice povzeli v sporočilu za javnost ministrstva za kulturo. Kot je še ocenila Vrečko, je rezultat obnove, pri kateri so sodelovali strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine, imeniten.

Danes smo odprli obnovljeno Rotundo sv. Élija v Kopru. Rotunda sv. Elija je naša unikatna sakralna kulturna dediščina in...

Objavil/a Asta Vrečko dne Petek, 14. junij 2024

Ministrstvo za kulturo je za obnovo cerkve zagotovilo proračunska sredstva v vrednosti 32.531 evrov. To je dobrih 49-odstotkov celotne vrednosti projekta, ki je bila ocenjena na 66.061,05 evra. Poleg ministrstva sta obnovo cerkve, ki je potekala od leta 2022, sofinancirala Mestna občina Koper in Župnija Koper.

Z obnovo koprske rotunde je ohranjen in predstavljen izjemen ambient stare krstilnice, ki predstavlja enega najpomembnejših in najvrednejših prostorov v celem mestu, kompleks krstilnice je verjetno med najstarejšimi v mestu. Prav tako se je izboljšala dostopnost do spomenika ter okrepila zavest o njegovem pomenu in njegovih vrednotah, so še zapisali na ministrstvu.

Škofija Koper se je za obnovo rotunde odločila v okviru priprav na praznovanje letošnje 1500. obletnice Kopra. Nastanek mesta, ki je eno najstarejših stalno naseljenih mest na Slovenskem, se povezuje z letnico posvetitve Nazarija iz Boršta v koprskega škofa leta 524.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija