V SDS IN NSi 'UDARILI' PO ČALUŠIĆEVI: Pričakujejo odstop ministrice ali njeno razrešitev s položaja

Slovenija

SDS v luči odločitve ustavnega sodišča, ki je razveljavilo del zakona o KGZS glede volitev v organe zbornice, pričakuje odstop kmetijske ministrice Mateje Čalušić oz. njeno razrešitev s položaja. V poslanski skupini največje opozicijske stranke so prepričani, da je Čalušić, ki je bila prvopodpisana pod novelo, s tem izgubila vso kredibilnost.

Ustavno sodišče je zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice.

V poslanski skupini SDS so v današnjem sporočilu za javnost spomnili, da so ves čas opozarjali, da je novela zakona, ki so jo predlagali in potrdili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Čalušić, danes kmetijsko ministrico, neustavna. "Večkrat smo poskušali odpraviti neustavnost, a je koalicija ignorirala tako opozicijo, zakonodajno-pravno službo DZ, KGZS, nenazadnje tudi državni svet, ki je na zakon vložil veto, a ga je koalicija ponovno potrdila," so podčrtali.

Cilj novele, ki je prinesla omejitev pasivne volilne pravice na volitvah v organe KGZS, kot poudarjajo, ni bilo izboljšanje položaja slovenskega kmetijstva, ampak omejevanje članov, "da bi lahko svobodno uveljavljali svoje kmetijske interese in tako uspešno vodili kmetijsko politiko prek organov upravljanja v KGZS".

Poslanci SDS so prepričani, da je Čalušić z odločitvijo ustavnega sodišča izgubila vso kredibilnost, tako za funkcijo ministrice kot za pogajanja s kmeti. V SDS zato pričakujejo, da bo odstopila s položaja oz. da jo bo premier Robert Golob razrešil.

Tudi v NSi pričakujejo odstop ministrice

Odstop ministrice pričakujejo tudi v drugi opozicijski stranki NSi. Njihova poslanka in predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vida Čadonič Špelič je v četrtek na družbenem omrežju X prav tako spomnila, da je ministrica Čalušić še kot poslanka vložila zakon o KGZS z enim vsebinskim členom.

Člen je bil po mnenju poslanke uperjen proti KGZS in proti slovenskemu kmetu. "Ustavno sodišče je pričakovano odločilo, da je bil protiustaven. Ministrica bo zelo težko še naprej opravljala svoje delo. Pričakujemo odstop," je bila jasna Čadonič Špelič.

DZ je novelo potrdil septembra lani, državni svet je nanjo vložil veto, vendar jo je DZ pozneje znova potrdil, zato je državni svet novembra lani vložil pobudo za oceno ustavnosti.

Črtanje sedaj razveljavljene določbe iz zakona so s predlogom novele zakona o KGZS predlagali tudi poslanci SDS, a je pristojni odbor DZ njihov predlog prejšnji mesec zavrnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija