Trgatev na Vipavskem, na Krasu in v Istri se je letos začela veliko prej, kot običajno. Poročali smo že, da bo pridelka za četrtino manj, je pa grozdje zelo zdravo in dobro. V Vinakoper so s trgatvijo pričeli v torek. Vinogradniki, ki imajo zasejene zgodnje sorte, so prvo grozdje že pripeljali v največjo istrsko klet. Glavnino odkupa pričakujejo od konca tega meseca pa do sredine septembra.
VINAKOPER ZAČEL Z ODKUPOM GROZDJA, GLAVNI ENOLOG BOŠTJAN ZIDAR: "Odkupna cena malvazije bo letos rekordna"
Koper
Boštjan Zidar
"Glede na to, da ima večina naših dobaviteljev grozdja v svojih vinogradih zasajeno malvazijo in refošk, pričakujemo glavnino odkupa od konca avgusta pa tja do sredine septembra. Tisti, ki imajo zasajene sorte, ki dozorevajo prej, pa so nam v klet že pripeljali svoje grozdje," pojasnjuje Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper.
Na vprašanje, koliko grozdja bodo pridobili iz lastnih vinogradov, v Vinakoper odgovarjajo, da bo letošnji letnik postregel z nekoliko manjšim pridelkom. "Trenutno je še prezgodaj govoriti o količinah, ker se je trgatev šele začela. To bomo lažje ocenili, ko bomo v klet začeli voziti grozdje sort malvazija in refošk, ki predstavljata glavnino našega pridelka," pravi Zidar.
Trenutna sestava vinogradov Vinakoper je približno polovica belih in polovica rdečih sort, "s tem, da prevladujejo rdeče sorte". In v tej smeri pričakujejo tudi količine rdečih in belih sort. Od vinogradnikov običajno odkupijo deset do 13 odstotkov celotne pridelave vina in prav toliko odkupa pričakujejo tudi letos.
"Pri odkupu predstavljajo dobro polovico rdeče sorte, na čelu s sorto refošk. Kljub temu, da bo letos grozdja nekaj manj, pričakujemo, da bo odkup zaradi povišanja odkupnih cen ostal enak ali pa se bo celo povečal. Letos smo odkupne cene konkretno povišali. Odkupna cena malvazije bo letos rekordna," pravi Zidar. Odkupna cena grozdja je poslovna skrivnost in del poslovnega dogovora med kletjo in vinogradniki, zato je za javnost ne razkrivajo.
Na grozdju se poznajo posledice suše, ki je vplivala na manjšo velikost jagod, posledično bo "izplen letos manjši". Ker se vroči dnevi, kot kaže, še ne bodo tako hitro končali, bo potrebno s trgatvijo pohiteti. "Opažamo tudi, da zaradi vremenskih razmer vse sorte dozorevajo vsako leto bolj skupaj, tako da se trgatev vedno bolj koncentrira in zaradi tega tudi prej zaključuje," dodaja Zidar. Letošnja naj bi se zaključila že v septembru.