ZAGONETKA IZ VALDOLTRE RAZREŠENA: Kdo so skrivnostni "črvički, ki surfajo na morskih travah"? (VIDEO)

Ankaran

Na plaži pri Valdoltri v Ankaranu so pozornost kopalke, sicer domačinke, poželi – tako jih je opisala – "črvički, ki surfajo na morskih travah", o čemer smo že pisali. Pozanimali smo se, za katere živali gre. A četudi zgledajo kot črvički, to niso. 

Borut Mavrič z Morske biološke postaje Piran je pojasnil, da gre za rake. "Gre za rake enakonožce iz rodu Idotea. Za bolj natančno analizo bi rabili vzorce, gre pa za par vrst, ki se redno pojavljajo v našem morju," je povedal.

Tudi njihovo 'surfersko' plat se da zlahka pojasniti. "V obdobju neviht, ko povečano valovanje potrga tudi morske liste morskih trav, se ti dvignejo na površino; dejansko ti rakci potem surfajo na teh listih. Primejo se na njih in z njimi plujejo," navaja Mavrič, ki ob tem poudarja, da niso nevarni za človeka. Če torej naletite nanje, skrb ni potrebna; lahko jih zgolj opazujete. Tudi umikati se vam ni treba, saj se sami umaknejo. 

V našem morju se letos pojavljajo tudi druge vrste, ki pa prav tako niso človeku nevarne. Tako se že množičneje spet pojavljajo rebrače, od majhnih, centimeter velikih, do pet in šest centimetrskih. "To je želatinozni plankton, zaenkrat kaže, da ga bo kar veliko," napoveduje Mavrič, ki pa obenem poudarja, da za razliko od meduz rebrače nimajo strupa.

Avgusta lahko pričakujemo morske cvetače, lani jeseni so bile tudi v našem morju prisotne mesečinke  meduze, ki pa nas ožgejo –, življenje v morju je pač pestro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija