ZAKAJ NISO TAKOJ ZAČELI GRADITI DVEH PROG NA DRUGEM TIRU? To odgovarja Bratuškova

Slovenija

Včeraj je infrastrukturno ministrstvo napovedalo, da bomo začeli graditi še en tir železniške proge med Koprom in Divačo. Stari tir, ki je danes v uporabi, pa naj bi postal kolesarska pot. Drugi tir smo začeli graditi leta 2021, leta 2026 naj bi bil končan. In takrat naj bi se začela gradnja drugega drugega tira, ki naj bi prav tako trajala štiri do pet let. 30 kilometrov železniških tirov bomo torej gradili deset let.

Foto: Facebook Drugi tir/BeGR8 Media

Kot je v sinočnjih Odmevih dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, je bila odločitev, da gre država v gradnjo samo enega tira, sprejeta leta 2006 in "tega na žalost zdaj ne moremo spremeniti". Ob tem priznava, da bi bilo zagotovo ceneje, če bi dvotirno progo gradili naenkrat. "Če bi jo želeli spremeniti, bi še s to progo, ki se danes že gradi, čakali, da bi se vsi projekti spremenili, da bi se dvotirna železnica umestila v prostor in tako dalje. Zato je najprej en tir, do leta 2030 pa bo proga dvotirna," je dejala Bratuškova.

Drugi tir nas bo stal 1,1 milijarde evrov, dodatni tir pa še 354 milijonov evrov, skupaj torej skoraj 1,5 milijarde. Kot je dejala, je v investicijskem programu načrtovana "relativno visoka" rezerva, "da se potem ne dodaja, če bi se kaj zgodilo". Čeprav, kot je povedala, so nekaj aneksov k pogodbam že podpisali, zaradi višjih cen na trgu.

Bratuškova je prepričana, da mora biti Slovenija sposobna graditi svojo infrastrukturo sama, zato so izločili možnost tujih investitorjev pri gradnji.

Kar je za lokalno prebivalstvo izredno velikega pomena, pričakujejo prepoved prevoza nevarnih snovi in omejitev tovornega prometa, za kar je Bratuškova včeraj v Odmevih "obljubila", da bo stari tir potem obremenjen "najmanj, kar je mogoče". Prepričana je, da se vsaj nevarne snovi po starem tiru ne bodo več vozile.

Na vprašanje, kdaj bo Slovenija vendarle postala bolj dostopna po železnici in se bo vsaj del prometa lahko spravilo na železniško progo, saj slovenske ceste ne požirajo več, pa Bratuškova odgovarja, da ni tako samo v Sloveniji. In da je v poletnih mesecih gneča v Italiji, Nemčiji in Franciji verjetno še nekoliko večja.

Izpostavila je še, da so bile slovenske železnice dolga leta zapostavljene, ker se je država odločila najprej narediti avtocestni križ. A leta 2026, ko naj bi bila železniška proga med Koprom in Divačo zgrajena, "bi se moralo na naših avtocestah poznati, da bo iz Luke Koper manj tovornjakov".

[Gradnja 5, 4 km odprte trase drugega tira predstavlja svojevrsten inženirski izziv] Ker kar 75 % proge drugega tira...

Objavil/a Drugi tir dne Četrtek, 27. junij 2024

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .07. 2024 ob  18: 17
Popovič bi naredil oba tora za 500 milionov,pa še zaslužui bi!
ManofSteel |  09 .07. 2024 ob  12: 32
To so lewajzarji...vse kar se lotijo stane 3x dražje in gradijo 20 let bwahahahahahaha in glup narod časti.
nylarazgotra |  09 .07. 2024 ob  11: 58
15
Nismo gradili istocasno ker smo tupi.