GASILEC ODGOVOREN ZA SMRT 137 LJUDI: 22-letni prostovoljec se je ekipi pridružil pred letom in pol (FOTO)

Kronika

Oblasti v Čilu so aretirale gasilca in uradnika gozdarske službe zaradi suma, da sta povzročila požar, ki je februarja v letoviškem mestu Vina del Mar zahteval 137 življenj. "Danes je bil izdan nalog za aretacijo osebe, ki je povzročila požare v februarju v regiji Valparaíso," je včeraj na tiskovni konferenci povedal direktor policije Eduardo Cerna. Kmalu zatem je regionalno tožilstvo Valparaíso potrdilo aretacijo drugega osumljenca, uradnika Nacionalne gozdarske korporacije (Conaf), ki je odgovorna za gašenje gozdnih požarov in upravljanje narodnih parkov.

Oba moška bosta danes privedena v pripor zaradi obtožb požiga s smrtnim izidom. Gasilec, 22-letni prostovoljec, ki se je ekipi pridružil pred letom in pol, je bil posebej vpleten. Vicente Maggiolo, poveljnik 13. gasilske čete v Valparaísu, je izrazil ogorčenje nad dogodkom. "Popolnoma smo strti zaradi tega, kar se je zgodilo. Gre za popolnoma osamljen primer ... več kot 170 let služimo Valparaísu in ne moremo dopustiti takšnih dejanj," je dejal Maggiolo.

Ivan Navarro, vodja preiskave okoljskih zločinov, je povedal, da so preiskovalci rekonstruirali dejanja aretiranega gasilca pred, med in po požaru. "Uspeli smo določiti natančne lokacije, kjer so izbruhnili požari, in najti napravo, ki jih je povzročila," je dejal. "Prav tako smo uspeli ugotoviti vpletenost druge osebe, obtožene kot glavni načrtovalec požiga."

Preiskovalci so ugotovili, da je bil požar z več manjšimi izbruhi povzročen blizu jezera Peñuelas v pristaniškem mestu Valparaíso, ki meji na Vina del Mar. Vroče in vetrovno vreme je hitro razširilo plamene. "Obstajali so približno štirje izbruhi, enako oddaljeni drug od drugega," je dejal tožilec Osvaldo Ossandón. Materiali, uporabljeni za začetek požara, so bili najdeni v hiši enega od osumljencev, je dejal. Preiskovalci prav tako preiskujejo morebitne povezave z drugimi požigi. Motiv za požig še ni bil pojasnjen.

"Vsi smo vedeli, da gre za nameren napad," je dejala županja Vina del Mar Macarena Ripamonti. "Danes lahko s popolno gotovostjo to potrdimo." Gasilci so se težko prebili do požara zaradi pomanjkanja cest ali pa so se zataknili na ozkih mestnih ulicah, obdanih z zoglenelimi avtomobili, poroča AFP.

"To je predvsem dejanje pravice in popravilo škode za tiste, ki so v požaru izgubili življenje, za njihove družine, za tiste, ki so izgubili vse svoje premoženje, svoje vire dela in se še vedno borijo," je dejala notranja ministrica Carolina Tohá.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija