JE 'ZGORAJ BREZ' NA NAŠIH PLAŽAH SPLOH DOVOLJENO? Odvisno kje, ponekod je prepovedano (ANKETA)

Koper

Žensk, ki se sončijo brez modrčka, na naših plažah ni več prav veliko. Zato so toliko bolj opazne tiste, ki to počnejo. Kot opažajo naši sogovorniki, gre, na presenečenje mnogih, po večini za starejše ženske, medtem ko se mlade za 'zgoraj brez' ne odločajo prav pogosto. Časi so se spremenili, z njimi pa tudi trendi in mnenja o tem, kaj je in kaj ni primerno.

V Sloveniji 'pravice do zgoraj brez' ne ureja noben zakon, zato tudi pri oblačilih za plažo velja, da je dovoljeno vse, kar ni prepovedano. Podrobnejša pravila lahko sicer določijo tudi upravitelji kopališč, zato smo preverili, ali veljajo na Obali kakšna posebna določila glede tega.

Na piranskih in portoroških plažah, ki so v upravljanju Okolja Piran, se bodo lahko obiskovalke mirno naslavljale sončnim žarkom tudi brez modrčka, saj ni glede kopalk kakšnih posebnih omejitev. "V kopališkem redu in občinskih odlokih pravila oblačenja na plaži niso posebej opredeljena," so sporočili z Okolja Piran. 

Enako velja za koprske mestne plaže v upravljanju Marjetice Koper. "Kopališki red opredeljuje, kaj je in kaj ni dovoljeno. Posebnih pravil glede 'zgoraj brez' nimamo," so nam potrdili v Marjetici Koper, kjer opažajo, da je obiskovalk, ki bi se odločile za to možnost, sicer zelo malo oziroma bistveno manj kot pred leti.

Na plažah v upravljanju Občine Ankaran – gre za Debeli rtič, Valdoltra in Študent – prav tako ni posebnega režima, ki bi prepovedoval sončenje 'zgoraj brez' ali določal okvire oblačenja. Vendar kljub temu tovrstnih obiskovalk ne opažajo. "Gre za plaže s pretežno 'družinskim' utripom, zato tovrstnega sončenja praktično ni," pojasnjujejo.

Nekoliko bolj so glede tega strogi na plažah, ki jih upravlja Sava Turizem. Kot so pojasnili, je na zunanjih bazenih hotelov Vile Park in Salinera resort obvezno nošenje kopalk, na plažah v St. Bernardin resortu Portorož, San Simon resortu Izola in Salinera resortu Strunjan pa ni tega pravila. "V  našem kopališkem redu imamo zapisano, da skrbimo za varnost in dobro počutje gostov in kolikor bi koga zmotilo, da se kdo od kopalcev sonči zgoraj brez, bi seveda dotičnega kopalca opozorili. Naj omenimo, da do sedaj takšnih težav nismo imeli," še dodajajo.

Kot kaže, se je na na naših plažah uveljavilo prepričanje, da družinske plaže niso namenjene razkazovanju pretirane golote, saj se s tem lahko moti ostale obiskovalce, še posebej otroke in naj se za te namene raje uporabljajo nudistične plaže. Kaj pa o tem menite vi? 

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .07. 2024 ob  23: 01
Stric iz ozadja, si razburjen in ti noče vstat, samo prašam
vseved |  10 .07. 2024 ob  18: 30
13
@Stric..Mater v 21 stoletju še obstajajo primati kot si ti! si tudi ti brezmadežno spočet' Je mati stala na balkonu ko je pihala burja ko je stari drkal na vogalu? Pošiljaš otroke k župnikom,da jih natepavajo?
vseved |  10 .07. 2024 ob  18: 03
12
@STRIC IZ OZADJA, kar ti župnik rine odzadaj ni kristusovo telo!
Stric iz ozadja |  10 .07. 2024 ob  15: 00
-3
@vseved in @kokodek: naredita si parado ponosa kar na vajinih dvoriščih naslednič.
Stric iz ozadja |  10 .07. 2024 ob  14: 59
-12
@ kokodek: Ah, ja... še ena komujara in skrajni levičar alias nacist.
Stric iz ozadja |  10 .07. 2024 ob  14: 59
-14
@ kokodek: A tudi doma ščiješ in serješ ter se sprehajaš gol po stanovanju, da te otroki (če jih premforeš seveda) imajo priliko občudovati v vsem tvojem sijaju in veličini? Se preoblačiš v kabinah na plači ali kar na samem mestu, kjer se "parkiraš?
Stric iz ozadja |  10 .07. 2024 ob  14: 56
-19
Prvo: @vseved: Ti si zapohana komunjara in skrajni levičar alias fašist. DRUGO: GOlota je neprimerna v prisotnosti mladoletnih oseb. Tisti, ki kažejo svoja spolovila pred mladoletnimi osebami, so duševno moteni ljudje, ki nimajo kančka morale in razsodnosti.
vseved |  10 .07. 2024 ob  09: 16
19
To moti samo tiste cekvene bebce !
siviovcar |  10 .07. 2024 ob  08: 00
13
Ženske je preprosto sram.
kokodek |  10 .07. 2024 ob  07: 06
37
gremo vsako leto 100 let nazaj, v bivšem "trdem režimu" je bilo normalno in napredno zgoraj brez, zdaj pa, da otroci ne bi videli jošk....bušci mi!