V Sloveniji je bilo v zadnjih 14 dneh več kot 120 okuženih na 100.000 prebivalcev, v bolnišnicah je 180 ljudi s covidom-19, na intenzivni negi pa več kot 30 ljudi, s čimer so izpolnjeni vsi pogoji za sprejemanje ukrepov iz tretjega svežnja, ki med možnimi ukrepi predvideva tudi zaprtje gostinskih lokalov. Pri tem ni nujno, da se bo vlada za to dejansko odločila, a napovedi so pesimistične. Vlada bo o tem odločala na sredini seji, mi pa smo nekaj koprskih gostincev povprašali, kako gledajo na to negotovo situacijo.
KOPRSKI GOSTINCI PRED PONOVNIM ZAPRTJEM LOKALOV: "Zdaj smo na pol mrtvi, potem bomo čisto"
Koper
"Mi se pripravljamo že dlje časa," o jesenski situaciji na področju ukrepov za preprečevanje širjenje koronavirusa v Sloveniji pravi Munib Haskić - Asso iz koprskega lokala Snack bar, kjer so pripravljeni na uvedbo dostave hrane na dom, študente, ki delajo pri njih, pa so morali že poslati domov.
"Varčujemo, gledamo, da imamo zaloge le najnujnejšega," trenutne razmere opisuje Haskić, ki ocenjuje, da gre na splošno za "boj za preživetje". Vsak dan se tudi soočajo z novo situacijo (v času našega telefonskega pogovora denimo številke, omenjene v uvodu članka, še niso bile znane, op. a.).
Ob zaslužek zaradi krajšega urnika
V Snack baru imajo sicer to srečo, da imajo dovolj prostora, da so mize razporedili dovolj narazen, stolov za šankom pa že tako niso imeli, ukinili so le strežbo za točilnim pultom. Jim je pa del zaslužka pobral ukrep s skrajšanjem obratovalnega časa, ki za zdaj dovoljuje odprtje do 22.30. "Ljudje so se na to sicer navadili, a ob vikendih bi si želeli ostati dlje," opisuje Haskić.
Na možnost novih ukrepov se pripravljajo tudi v Kavarni Triglav, bodisi bo to tako imenovana "take away" različica, polno zaprtje ali stanje, kot je. Za njih slednje sicer pomeni polovica manj razpoložljivih miz. Da bi ublažili upad, so zmanjšali svoje zaloge, ohranili pa so še študentski kader. Kot je pojasnil Nace Šumrada Smole, zato, ker delujejo preventivno in vsakemu zaposlenemu, ki kaže znake prehlada, svetujejo, naj ostane doma. Tako imajo trenutno odprtih kar pet bolniških.
Šumrada Smole je sicer izpostavil še obupno komunikacijo s strani vlade in pristojnih institucij, saj kot pravi vse izvejo iz medijev. "Na tak način se je težko pripravljati," pravi.
"Ne vem, kam to vodi. Težko se bomo pobrali," opozarja tudi Danijel Sertič iz koprske čokoladnice in kavarnice Da Ponte. "Zdaj smo na pol mrtvi, potem bomo čisto," slikovito dodaja gostinec. Kot je opisal, so od zadnjega zaprtja do dveh tednov nazaj delali normalno, nato pa se je tudi pri strankah očitno pokazal strah in promet jim je upadel za 30 odstotkov. Ob tem je Sertič okrcal lokalne oblasti, ki so po njegovem mnenju gostincem premalo stopile naproti, vseeno pa upa, da se bo tudi tokrat odzvala država.
Komentiraj
Ampak kot obicajno, po jansevisticno, vi ste ze nasli dezurnega krivca, tokrat lokalno oblast.