LADJA Z OROŽJEM ZA IZRAEL PLUJE PROTI LUKI KOPER: "Slovenija bi ji morala odreči dovoljenje za pristanek"

Koper

Po navedbah Gibanja za pravice Palestincev in poročanju nekaterih medijev, naj bi ladja Borkum z orožjem za Izrael plula proti Luki Koper, od koder naj bi slednje nato potovalo proti Pragi.

Ladja Borkum, ki po navedbah španskih strank Sumar in Podemos prevaža orožje za Izrael, je v četrtek preusmerila svojo pot, posadka pa se je odločila, da se ne bo ustavila v španskem pristanišču Cartagena. V Španiji bi morala pristati tudi ladja Marianne Danica, ki prenaša 27 ton eksplozivnega materiala v mesto Hajfa v Izraelu, a so ji oblasti zavrnile dovoljenje za vplutje, poroča španski časnik El Pais.

Naslednje pristanišče, v katerem se bo ladja Borkum ustavila, je Luka Koper, je danes sporočilo Gibanje za pravice Palestincev. Ob tem je opozorilo, da naj bi bil po podatkih španskih organizacij Kampanja za končanje trgovine z orožjem z Izraelom in Solidarnostna mreža proti okupaciji Palestine tovor ladje namenjen v pristanišče Ašdod v Izraelu.

Omenjeni organizaciji trdita, da je na ladji okoli 20 ton raketnih motorjev, 12,5 tone rakete z eksplozivnimi naboji, 1500 kilogramov eksplozivnega materiala ter 740 kilogramov izstrelkov in goriva za topove.

Ker naj bi ladja Borkum iz Cartagene predvidoma v sredo pristala v Luki Koper, je Gibanje za pravice Palestincev premierja Roberta Goloba, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, zunanjo ministrico Tanjo Fajon, obrambnega ministra Marjana Šarca in vodjo pomorske inšpekcije Toma Borovničarja pozvalo, da tovorni ladji zavrnejo dostop in možnost pristanka v Luki Koper. Če prihoda ladje v Slovenijo ni več mogoče zavrniti, pa gibanje poziva, naj se izvede inšpekcijski nadzor tovora in preveri, ali se ta ujema z uradnim uporabniškim certifikatom.

"Če bodo slovenske oblasti in Luka Koper dovolili, da ladja s tovorom orožja in vojaške opreme, za katerega obstajajo resni indici, da je namenjen v Izrael, pristane, gre skozi tranzit ali da se jo pretovori v Sloveniji, bo to pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic," je še dodalo gibanje v sporočilu za javnost.

Dr. Asta Vrečko, koordinatorica Levice, se je odzvala na informacijo in pri tem povedala, da je "nudenje logistične infrastrukture za prevoz orožja k izvajalcem genocida v nasprotju s politiko miru in nenasilja. Če držijo informacije, da izraelska ladja, ki pluje proti Luki Koper, prevaža orožje, potem bi ji Slovenija morala odreči dovoljenje za pristanek."

V Luki Koper so za RTV Slovenija pojasnili, da o dovoljenjih za vplutje odloča uprava za pomorstvo, v tem primeru pa bo odločitev verjetno sprejeta na državni ravni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .05. 2024 ob  09: 15
orožje je škifo! vojne prinašajo dobiček peščici bogatih, vsi ostali so reveži, trpijo, umirajo. sramota je, da naša država pri tem sodeluje!!!
Pjero Panin |  19 .05. 2024 ob  02: 26
-3
To da vojaske ladje ne hodijo samo na rutinski obisk je blo logicno.
Ne z vojno v ukrajini in v gazi nimamo nobene veze in ni nasa stvar,vendar kot zavezniki USA ce pride do konflikta smo blizu Rusije in na prvi liniji
zoran13 |  19 .05. 2024 ob  00: 27
Pred časom se je oglasil bralec, ki je imel velike pomisleke, ko je v mirnodobskem času mimo Pirana plula popolnoma opremljena bojna ladja. Ima jedrski pogon ali celo orožje z jedrsko konico, ali imamo legitimno in državljansko pravico sploh kaj vedeti ali izvedeti, saj smo bili že velikokrat priča obiskom letalonosilk na jedrski pogon, raznih rušilcev, komandnih in oskrbnih ladij, vse to mimo nas v mirnodobskem času v pristanišče Luke Koper...

"V nevladni organizaciji Omizje za mir - Furlanija Julijska krajina so opozorili, da je poleg Trsta tudi Koper jedrsko pristanišče. Lokalna javnost ni bila seznanjena z načrti o izrednem stanju v primeru jedrske nesreče. Preverili smo, ali je zaskrbljenost upravičena in ali dejansko lahko v Luko Koper vplujejo vojaške ladje na jedrski pogon in z jedrskim orožjem. Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da sme tuja vojaška jedrska ladja in tuja vojaška ladja z jedrskim orožjem vpluti v notranje morske vode Republike Slovenije v primeru, če dobi za to prej dovoljenje, ki ga izda obrambni minister. Vendar predpisi ne določajo večje minimalne oddaljenosti vojaških ladij na jedrski pogon od obale, kot to velja za ostale ladje. Glede varnosti slovenske obale pa nismo dobili konkretnega odgovora."
Cazzimperio  |  18 .05. 2024 ob  19: 58
Naslednji cilj levičarjev je uničiti Luko Koper.