Včeraj so na prireditvi Mlado oljčno olje, ki je potekala v koprski Protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, razglasili najboljša mlada oljčna olja v več kategorijah. Letos so organizatorji, Mestna občina Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper ter Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper, želeli posebej poudariti pomen certificiranih oljčnih olj z zaščiteno označbo porekla (ZOP), zato so med deseterico najbolje uvrščenih pridelovalcev – poleg šampiona - posebej nagradili še enega pridelovalca z oznako ZOP.
'MLADO OLJČNO OLJE': V Kopru razglasili najboljše pridelovalce letošnjega leta (FOTO)
Koper

V kategorijo desetih najboljših pridelovalcev mladih oljčnih olj se je med osemdesetimi pridelovalci, ki so oddali rekordnih 121 vzorcev, uvrstilo deset izjemnih proizvajalcev: Dario in Robi Glavina s Piranskim zlatom ZOP, Janko Bočaj s Staro kortino, Arsen Jurinčič z Jasa prestige cuvee, Martina Veršnik z Olea d'Istria, Boris Jenko z Jenko ZOP, Jenny Morgan z Morgan blend, Danjel Sabadin s Sabadin cuvee, Iris Novak s Školaricami, Jernej Brec s Carcauec iz Poloninega zaročnega nasada ter Iztok Obad z Lot2 ZOP.
Priznanje šampiona po oceni komisije Nacionalnega referenčnega panela za senzorično ocenjevanje oljčnega olja sta prejela Dario in Robi Glavina za Piransko zlato, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z ZOP, ki je mešanica sort Buga in Buga puntosa. Šampion po izboru novinarjev in gostincev je pripadel istemu pridelovalcu za njihov drugi vzorec, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre ZOP mešanih avtohtonih sort. Posebno nagrado v kategoriji Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre ZOP je med štirinajstimi vzorci prejelo olje Istrska belica Jenko, ki ga prideluje Boris Jenko.

Pomen zaščitene označbe porekla za ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre
Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla je prvi slovenski proizvod, zaščiten v EU in vpisan v evropski register leta 2007. Zaščita temelji na dokazani zgodovinski prisotnosti oljkarstva na območju Slovenske Istre ter na neposredni povezanosti med geografskim okoljem in kakovostjo olja. Pridelovalci morajo certifikat vsako leto obnoviti in dokazati, da pri pridelavi, predelavi in pakiranju sledijo strogi specifikaciji zaščitenega živila. Certificiranje nadzira neodvisna akreditirana organizacija, ki preverja vsak lot olja in celotno dokumentacijo, kar zagotavlja popolno sledljivost od oljčnika do steklenice. Olje z oznako ZOP mora biti v celoti pridelano in predelano v Slovenski Istri, pri mešanih oljih pa mora vsebovati najmanj trideset odstotkov sorte istrska belica.
Podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič je ob letošnjih Dnevih mladega oljčnega olja poudarila, da predanost pridelovalcev pomembno prispeva k prepoznavnosti in ugledu Slovenske Istre kot območja vrhunskih oljčnih olj ter da olja z zaščiteno označbo porekla predstavljajo pomemben del te identitete in kakovosti.

Predsednica ocenjevalne komisije dr. Milena Bučar Miklavčič iz senzoričnega laboratorija Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper je dejala: "Ocenjena oljčna olja so bila po kakovosti zelo izenačena, zato je bilo razvrščanje le teh kar težavno. Olja odlikuje sveža sadežnost, ki po vonju spominja na pokošeno travo, oljčne liste, zeleni mandelj, aromatična zelišča, paradižnikov list, artičoko, cikorijo, ki jih lahko spremljajo sadne zaznave po jabolku, banani in sladkih zeliščih. Vljudno vabljeni na pokušnjo oljčnih olj vrhunske kakovosti!"
Direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot pa je poudaril, da organizatorji prireditve Mlado oljčno olje, ki postaja osrednji dogodek na področju oljkarstva v Sloveniji, zasleduje jasen cilj: oljkarjem zagotoviti podporo, da dosežejo vrhunsko kakovost ter uspešno nastopijo v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Dnevi mladega oljčnega olja se nadaljujejo na svetovni dan oljk, to je 26. novembra. V Kanavi v Marezigah bo ob 11. uri javna tribuna z naslovom Prostor za dialog – Skupna izhodišča in cilji kompetenčnega centra. Ob 13. uri bo pokušina mladega oljčnega olja, ob 14. uri pa bo potekala slovesna otvoritev oljčne fontane. Z željo, da se širši javnosti približa izjemno kakovost mladega oljčnega olja, bodo med 22. novembrom in 7. decembrom v izbranih restavracijah potekali Dnevi mladega oljčnega olja. Več informacij o restavracijah in menijih najdete na spletni strani visitkoper.si.


