V Rimu se je odvijalo svetovno prvenstvo v tiramisuju, kjer so se vrhunski slaščičarji pomerili v klasičnih in inovativnih različicah te ikonične italijanske sladice. Mednarodna žirija je za zmagovalko razglasila Aya Okado iz Japonske, ki je očarala s tiramisujem v obliki klavirja. Tekmovanje je po mnenju organizatorjev pokazalo, kako tiramisu združuje tradicijo, inovativnost in estetsko dovršenost, kar ga dela za univerzalni jezik sladkih užitkov.
NAJBOLJŠI TIRAMISU NA SVETU: Mednarodno žirijo je Japonka osvojila z estetiko in okusom (FOTO)
Svet

Rim je gostil svetovno prvenstvo, posvečeno italijanskemu desertu Tiramisù, ki ga je organizirala Mednarodna federacija slaščičarstva, sladoledarstva in čokoladarstva (FIPGC). Dogodek je združil vrhunske slaščičarje, vsak tekmovalec pa je imel dve uri časa, da pripravi dve različici: klasično, namenjeno tiramisuju, pripravljenemu izključno s tradicionalnimi sestavinami, in inovativno, kjer so lahko slaščičarji uporabili svojo domišljijo, pod pogojem, da je bila prisotna pečena sestavina, svež mazljiv sir in kava. Zmagovalni oder je bil določen glede na končno oceno obeh sladic.

Mednarodna žirija, sestavljena iz velikih imen mednarodnega slaščičarstva, je ocenjevala vsako kreacijo glede na uporabljene tehnike, uravnoteženost sestavin, estetiko in inovativnost. Za zmagovalko je razglasila Japonsko, sledila je Italija in Maroko.
Aya Okada je osvojila prvo mesto s tiramisujem v obliki klavirja, okrašenim s češnjami maraschino in amarena. Gre za prestižen in harmoničen desert, ki združuje estetiko in okus v popolnem ravnotežju.

Drugo mesto je pripadalo Italijanki Mileni Russo, ki je ustvarila "Amor Misù" - kreacijo, ki združuje bolgarsko vrtnico, kavo, malino in rožnati poper, ob spremljavi piškota savoiardo z rožmarinom in limono, izraža svežino in polnost okusa.

Bronasto medaljo je osvojil Simon Loutid iz Maroka z otroško nostalgijo - "Nostalgia di un bambino", ki se predstavlja kot cvet bissap in evocira intenzivne vonje vanilije in hibiskusa.

"To tekmovanje predstavlja bistvo sodobnega slaščičarstva: spoštovanje tradicije, odprtost do sveta in želja po inovacijah, ne da bi izgubili identiteto," je izjavil predsednik FIPGC Matteo Cutolo in dodal: "Tiramisu, simbol Italije, se danes potrjuje kot univerzalen jezik, ki združuje kulture in strokovnjake z vseh koncev sveta."


