NAPRAVA ZA HUJŠANJE, KI ZAKLENE ČELJUST: Ljudje so zgroženi nad 'srednjeveškim mučilnim pripomočkom' (FOTO)

Trendi

Od nevarnih diet do jemanja tablet, industrija za hujšanje je polna raznovrstnih metod. Na primer zdravilo na recept Ozempic je osvojilo Hollywood zaradi svoje sposobnosti zatiranja apetita, ki 'prelisiči možgane', da mislijo, da ste siti. Vendar pa je veliko povpraševanje po tem zdravilu za namene hujšanja povzročilo pomanjkanje slednjega, zaradi česar tisti, ki ga uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, ne morejo več priti do njega. A nobena metoda za hujšanje ni tako bizarna kot 'prva naprava za hujšanje na svetu', ki uporabniku zaklene čeljust. Ljudje jo označujejo kot srednjeveški mučilni pripomoček - 'uzde za opravljivke' (angl. 'Gossip’s Bridle').

Raziskovalci z novozelandske Univerze Otago so razvili napravo DentalSlim Diet Control, ki je sestavljena iz magnetov, pritrjenih na spodnje in zgornje prve kočnike. Ta naprava omejuje čeljust, da se ne more odpreti več kot dva milimetra, kar prisili uporabnika, da uživa tekočo hrano z manj kalorijami. Naprava je bila nedavno predmet študije, objavljene v britanski zobozdravstveni reviji Nature. Po dveh tednih uporabe DentalSlima je sedem udeležencev izgubilo v povprečju 6,36 kilograma in 'bili so motivirani za nadaljevanje hujšanja', poroča SciTechDaily. Vendar pa ljudje niso navdušeni, saj so mnogi izrazili svoje nezadovoljstvo na družbenih omrežjih.

Ena oseba je zapisala: "In zato je pomembno, da se v znanosti poučuje etiko. Bog pomagaj, mislil sem, da je medicina presegla te vrste mučilnih naprav." Drugi je dodal: "90-odstotno sem prepričan, da je to v nasprotju z nekaj zdravstvenimi in vojnimi zakoni." Nekdo je še šaljivo predlagal: "Ste razmislili o tem, da bi profesorjem povezali prste skupaj, da bi delali manj takšnih stvari?"

'uzde za opravljivke' 

Profesor Paul Brunton, vodilni raziskovalec z Oddelka za zdravstvene vede na Univerzi Otago, je v izjavi dejal: "Gre za neinvazivno, reverzibilno, ekonomično in privlačno alternativo kirurškim posegom. Dejstvo je, da ta naprava nima negativnih posledic." V nadaljnji izjavi univerze je bilo zapisano: "Za pojasnilo, naprava je namenjena pomoči ljudem, ki morajo na operacijo in ne morejo na operacijo, dokler ne izgubijo teže. Po dveh ali treh tednih se lahko magneti sprostijo in naprava odstrani."

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija