URADNO: Matjaž Han v bitko za predsednika SD

Slovenija

Minister za gospodarstvo in dolgoletni vidni član SD Matjaž Han je v izjavi za medije tudi uradno potrdil, da je odločen in pripravljen kandidirati za predsednika SD na sobotnem kongresu stranke. Ob tem je dejal, da si želi povezati stranko, pri njegovem vodenju pa bo v ospredju ekipa, saj da stranka potrebuje moment enotnosti.

SD bo namreč v soboto na kongresu izbirala novo vodstvo stranke. Za predsednika stranke kandidirajo vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, župan Ajdovščine Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez. Karte pa bo po današnji potrditvi kandidature premešal dolgoletni vidni član SD Matjaž Han, ki je v preteklih tednih možnost kandidature večkrat zavrnil. Bil je tudi med evidentiranimi kandidati za ta položaj, a soglasja h kandidaturi ni podal. Javno je sicer že podprl Beočanina. 

"Deloval bi proti sebi, če bi v življenju sprejemal preuranjene odločitve," je dejal ob dejstvu, da je kandidaturo najavil le dan pred kongresom. "Vsaka stvar v življenju mora na nek način dozoreti," je pojasnil in izpostavil, da ga je h kandidaturi v zadnjih dneh nagovorilo članstvo.

Če kdaj, potem zdaj stranka potrebuje, da so v sprejemanje odločitev vključeni vsi, "ta moment enotnosti", je dejal. Meni, da bi stranko lahko združil in poenotil, socialni demokraciji pa vrnil "tisti sijaj, ki ga je v preteklosti že imela". Dodal je, da morajo biti k temu zavezani vsi, ki se bodo na tem kongresu borili za predsednika SD, ne glede na to, kdo bo na koncu zmagal.

Več kot 400 delegatk in delegatov bo na sobotnem izrednem volilnem Kongresu SD, petnajstem po vrsti, volilo novo vodstvo...

Posted by Socialni demokrati (SD) on Četvrtak, 11. april 2024.

Izpostavil je tri zaveze - povezati vse v stranki, ekipno delovanje in povezanost z ljudmi.

V kandidaturo se podaja zelo pomirjen, "brez računic o podpori, brez lobiranja v ozadju, ali pa z nekim skritim adutom v rokavu".

Za vložitev kandidature na kongresu potrebuje kandidat podpise tretjine delegatov, kar ob 409 delegatih pomeni vsaj 137 podpisov. Pisno podporo delegatov je treba delovnemu predsedstvu kongresa predati najpozneje v dveh urah od začetka kongresa.

Brglez in Prednik sta potrdila, da ju je Han o svoji odločitvi obvestil. "Njegovo odločitev spoštujem," je ob tem zapisal Brglez.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija