PO NAPADU MEDVEDA UMRLA MLADA POHODNICA: Zver se je nato spravila tudi na policiste in reševalce

Svet

V romunskem delu Karpatov je v torek po napadu medveda umrla 19-letna pohodnica. Kot je poročal očividec, ki je poklical reševalce, je medved žensko napadel med pohodom v naravnem parku Bucegi južno od mesta Brasov. Zver so po prihodu reševalcev in policije ustrelili, saj je napadla tudi njih.

Reševalci so skupaj s policijo na kraj napada prispeli v manj kot uri, vendar je pohodnica po napadu medveda že preminula.

Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. V romunskem delu gorovja po ocenah oblasti živi približno 8000 rjavih medvedov, kar je druga največja populacija te zveri v Evropi. Največ rjavih medvedov živi v Rusiji.

V Romuniji se je že zgodilo, da so medvedi napadli pohodnike, vdirali na kmetije in v naseljih v iskanju hrane brskali po koših za smeti.

Romunski minister za okolje Mircea Fechet je po zadnjem smrtonosnem napadu pozval k povišanju kvot za odstrel medvedov. Najprej je omenjal letno kvoto 500 živali, pozneje je predlagano število znižal na 220.

Romunske oblasti so v preteklosti problem napadalnih medvedov poskušale reševati tudi z njihovih premeščanjem v druge regije, vendar ta strategija po besedah Fecheta ne deluje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija