POGLED NA MORJE ŽE BOLJ OPTIMISTIČEN: Burja je skoraj povsem odpihnila morsko sluz (VIDEO)

Piran

Dobra novica za vse, ki te dni preživljajo ob slovenski obali. Rjavo plast sluzi, ki je še nekaj dni nazaj prekrivala morsko gladino, je zdaj končno odstranila burja. Kopalci, Mnoge je ta sicer povsem naraven pojav odvrnil od skoka v morje, bodo zdaj lahko zaplavali, brez sluzi pa bodo lažje zadihali tudi organizmi na morskem dnu.

Še nekaj dni nazaj je na slovenski obali za privzdignjene obrvi poskrbela sluz na morski gladini. Nekateri so ugibali, za kaj gre …

Je pa pogled na morje že bolj optimističen. Pri tem gre zahvala burji, ki je dodobra razpihala in odstranila sluz. Danes je opaziti le še manjše delce, ki pa so bistveno manj moteči za kopalce. Zaplate sluzi pa še vztrajajo v zalivu med barkami.

"Nas je zelo razveselila burja, saj smo vsi zelo navijali zanjo in upali, da bo močna kot je,“ je povedala Manja Rogelja iz Akvarija Piran in dodala, da je burja kar precej premešala vodni stolpec: "Sluz se je iz obale umaknila. Ne vemo pa še točno, kaj je na samem morskem dnu.“

Gre za naraven pojav, ki človeku ni nevaren. To pa ne velja za organizme na morskem dnu, sluz jih namreč lahko 'zaduši'."Pod morsko gladino se sluz useda, ga prekriva in se nekako prepleta čez te organizme. Ker ti organizmi ne morejo odplavati, jih lahko zaduši,“ je pojasnila Rogelja.

Zaradi pomanjkanja kisika, pa lahko ti organizmi tudi poginejo. In ker je bila morska sluz pretekle dni pereča tema, o njej so pisali tudi tuji mediji, lahko še enkrat ponovimo, za kaj gre.

Rogelja pravi, da sluz nastane zaradi nekih fizičnih ali kemijskih dejavnikov, ki se pojavijo v morju. Fitoplankton začne izločati večje količine sluzi, ki večinoma sestoji iz kompleksnih sladkorjev. Vse to se pa potem združuje v te makro agregate, ki jih potem vidimo ob obali in na morskem dnu.

Seveda pa vsi upamo, da bo preostanek poletja morje čisto in ravno prav toplo.

Več o tem, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  25 .06. 2024 ob  12: 03
-3
A niste kvazi strokovnjaki bluzili, da bo sluz trajala tedne?
Da tuji mediji pišejo o nekem normalnem pojavu kot, da je to katastrofa se lahko zahvalimo takim buzerantom kot ste vi. Nakladate toliko o tem pojavu kot da se je to prvič zgodilo...pišite raje o rabotah te vlade, ker če bi to počela Janševa vlada sem prepričan, da bi bilo 10 člankov na dan samo o SDSu.