PREOBRAT PO SREČANJU Z MINISTRICO: Kmetje veliki vseslovenski protest preklicali

Slovenija

Predstavniki kmečkih organizacij so konec tedna intenzivno sestankovali in se odločili, da veliki kmečki protest, ki so ga napovedali za torek v Ljubljani, za zdaj prekličejo. Kmetijska ministrica jim je namreč v petek dala na mizo nekaj predlogov, kmetje pa so pripravljeni počakati, ali bo vlada svoje obljube tudi uresničila, poroča portal N1.

Če prvih rezultatov v roku meseca dni ne bo, pa bo grožnja z velikim kmečkim protestom spet aktualna.

Po tem, ko so predstavniki kmetov zaradi prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado za torek napovedali protest, se je v petek z njimi sestala kmetijska ministrica Mateja Čalušić. Strani sta stališča zbližali, kmetje pa so se odločili, da bodo s protestom počakali. Kot je za N1 potrdil predstavnik Združenja hribovskih in gorskih kmetij Janez Beja, so se "na svetu kmetijsko gozdarske zbornice dogovorili, da protesta v torek ne bo". "Če vlada ne bo uresničila petkovih obljub, pa bo protest slej kot prej," je dejal.

Vlada je kmetom obljubila, da jih bo pri postavljanju suhih zadrževalnikov, zaradi katerih so bili kmetje iz Savinjske doline že na cestah, bolj upoštevala. Prav tako so jim obljubili, da bo material, ki ga naplavi voda med poplavami, z njihovih njiv odstranila država ali jim, če to ne bo šlo, za "pospravljanje" po poplavah povrnila stroške.

Glede morebitnega izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost iz obdavčitve je Beja povedal, da jim je vlada obljubila "odprtje" zakona o dohodnini.

Kmetje so se z vladnimi predstavniki pogovarjali tudi o odstrelu zveri. Beseda je tekla v smeri, da bi v Sloveniji začeli načrtovati populacijo volka, na podoben način, kot to poteka pri medvedih. Nejasno medtem ostaja, kako bo s plačilom pristojbin za gozdne ceste.

Kmetje, kot je dejal Beja za N1, prve rezultate novih vladnih obljub pričakujejo najpozneje v mesecu dni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  18 .03. 2024 ob  11: 05
Če je kdo najbolj zrel za nateg, je to ziher kmet!
Vlada si kupuje čas, da obstane do konca mandata kjer bodo pokradli vse kar se da. Bravo.
Imperio  |  18 .03. 2024 ob  08: 50
Žveglic in Medved sta odložila protest kmetov.
Lisjaka.
Čakajo v da se vlada zamenja. Potem pa vsi na ulice.
Vsaj za eno noč, bi morali volkovi tulit v Ljubljani. Ljubljanske srajce bi se usrale v hlače. Verjamem da bi angažiral miličnike da po streljajo vse tudi goloba. Je to že kdo slišal?
Pred nekaj dnevi na Bločicah. Grozljivo.