SLADKI ZMAGOVALCI SO ZNANI: Naj sladico, naj torto in naj muškat boste lahko poskusili na Sladki Istri (FOTO)

Koper

Sinoči so v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru slavnostno razglasili zmagovalce strokovnih natečajev za najbolj izvirno sladico Istre, naj torto in naj muškat Sladke Istre 2019.

Za najbolj izvirno sladico se je potegovalo osem ponudnikov z devetimi sladicami. Zmagala je Degustacija oljčnega olja, ki so jo naredili v portoroški Restavraciji COB. V njej je vanilija, čokolada, orehi, maskarpone in oljčno olje.

Za naj torto se je prijavilo pet ponudnikov, strokovna komisija pa je za najboljšo izbrala torto Nikita.

Strokovno komisijo za izbor Naj torte in najizvirnejše sladice Istre so letos sestavljali Ksenija Krajšek Mahorčič (Chef, gostilna Mahorčič), slaščičarska mojstrica in lastnica slaščičarne Villa Soši v Umagu (Hrvaška) ter dobitnica številnih mednarodnih nagrad Dragica Lukin, olimpijski in svetovni prvak kulinarične artistike ter izdelovalec skulptur iz čokolade Blaž Habjan, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj in kulinarični mojster, slaščičar francoske šole, ustanovitelj prvega francoskega slaščičarskega izobraževanja in celovite ponudbe zelo okusnih in prefinjenih posladkov v Sloveniji Naser Gashi.

Komisijo novinarjev pa so sestavljali predsednica komisije Urša Cvilak iz Revije 5 zvezdic, fotograf in novinar Jaka Ivančič (Radio Capris), Karina Cunder (Delo), Karin Sabadin (RTV Koper – Capodistria) in Matej Arh (POP TV).

Strokovno komisijo za izbor Muškata Sladke Istre 2019 so sestavljali Tamara Rusjan, sicer specialistka za vinarstvo KGZ Nova Gorica, mednarodna strokovna degustatorka in novinarka Liliana Savioli, svetovalka za vinarstvo in vinogradništvo KGZ Nova Gorica Majda Brdnik, Miha Istenič (penine Istenič) in glavni enolog in direktor vinske kleti Puklavec Family Wines Mitja Herga.

Komisija je med 13 vzorci vin 10 prijaviteljev z naslovom Muškat Sladke Istre 2019 okronala Cipro, 2015, ki so ga pridelali v Vinakoper. V roke Vinakoper je šla tudi zlata medalja za Sladki muškat 2018. Zlate medalje so prejeli še Kmetija Mahnič za Sladki muškat angel 2018, Vina Bordon za Rumeni muškat 2018 in Vinales za Rumeni muškat 2018.

Srebrne medalje so si letos prislužili Ekološko vinogradništvo Rodica za Rumeni muškat 2017 in Sladki rumeni muškat 2017, Kmetija Jogan Damijan za Rumeni muškat 2018, Kmetija Mahnič za Portorose 2017, Posestvo Brič za Sladki muškat Brič 2017, Vino veritas za Bacco 2018, Vinska klet Hreščak za Cipro 2018 in Vinska klet Peroša za Rumeni muškat 2018.

Zmagovalne sladice, torte in vina bo občinstvo lahko pokusilo na 11. Sladki Istri, ki bo v Kopru od 28. in 29. septembra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija