SLOVENIJA V OCENI TURISTIČNEGA RAZVOJA 42. NA LESTVICI MED 119 DRŽAVAMI: Najboljši smo pri upravljanju z blagovno znamko

Slovenija

Slovenija se je po skupni oceni turističnega razvoja, ki jo je med 119 državami izvedel Svetovni gospodarski forum, uvrstila na 42. mesto. Med 102 vključenima indikatorjema je prva pri znamčenju. Rezultati po besedah ministra Matjaža Hana kažejo, da smo na področju spodbujanja razvoja turizma na pravi poti, ostaja pa prostor za izboljšave.

Raziskava temelji na ocenah petih ključnih kategorij, 17 področij in 102 indikatorjev. Najbolje je uvrščena na področju okoljske trajnosti (2. mesto), varnosti (10. mesto), mednarodne odprtosti (12. mesto), pomembnosti turizma (14. mesto), turistične infrastrukture (14. mesto) ter kopenske in pristaniške infrastrukture (17. mesto).

Po kategorijah se Slovenija najvišje uvršča pri turistični politiki in stanju spodbudnih pogojev za razvoj, kjer je umeščena na 8. mesto.

"Slovenski turizem je v letih po pandemiji zelo hitro okreval, kar je za nas v praksi najpomembnejši kazalec. Kljub temu pa so raziskave, kot je ta od Svetovnega gospodarskega foruma, pomembne za oceno lastnega dela in načrtovanje prihodnjega," je dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Han.

Veseli ga, da se je Slovenija dobro odrezala tako na področju znamčenja turistične destinacije kot na področju okoljske trajnosti. "Celotni rezultati raziskave pa kažejo, da je Slovenija na področju spodbujanja razvoja turizma na pravi poti, vendar pa moramo na določenih področjih nadaljevati z izboljšavami," so Hana povzeli na Slovenski turistični organizaciji (STO).

Indikator ocene strategije znamčenja sicer sporoča odličnost strategije nacionalne turistične organizacije na tem področju, so pojasnili na STO. Država prejme najvišjo oceno v primeru, da se spletna iskanja mednarodnih turistov o državi v kar največji meri ujemajo s sporočili, ki jih želi država o svoji turistični ponudbi posredovati in pomeni učinkovito rabo sredstev, namenjenih za promocijske aktivnosti nacionalne turistične organizacije in uspešnost pri privabljanju turistov.

Prvo mesto Slovenije na lestvici indeksa turističnega razvoja po indikatorju ocene strategije znamčenja po oceni direktorice STO Maje Pak Olaj potrjuje uspešnost njihovih promocijskih aktivnosti. "S ciljanim, jasnim in konsistentnim komuniciranjem dosegamo želeno prepoznavnost in ugled Slovenije kot varne in trajnosti zavezane destinacije za edinstvena doživetja, ob tem ko spodbujamo razvoj turističnih produktov v skladu z vizijo zelene butičnosti," je dejala Pak Olaj.

Na prvem mestu lestvice turističnega razvoja za leto 2024 so sicer ZDA, prvo peterico pa zaokrožujejo Španija, Japonska, Francija in Avstralija. Na zadnjem mestu je Mali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija