VEČ SMRTNIH ŽRTEV IN POGREŠANIH V VELIKEM POŽARU: Gasilec se je vrgel s sedmega nadstropja (FOTO, VIDEO)

Svet

V požaru, ki je v četrtek popoldne izbruhnil v stanovanjskem bloku v španskem mestu Valencia, so umrli najmanj štirje ljudje, najmanj 15 je poškodovanih, med devet in 15 ljudi pa še vedno pogrešajo, poročajo tuje tiskovne agencije. Vzrok požara, ki je izbruhnil v četrtek pozno popoldne, še ni znan.

Požar je izbruhnil v četrtek okoli 17.30 v soseski Campanar. Zagorelo je v 14-nadstropnem bloku s 138 stanovanji, ki je bil dokončan šele pred nekaj leti. Ogenj se je kmalu razširil tudi na sosednjo stavbo

Ogenj se je hitro razširil po fasadi iz vnetljivih materialov, deloma zaradi močnega vetra, so strokovnjaki pojasnili za španske medije, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Prebivalci poročajo, da je na območju prisoten močan vonj po zažgani gumi.

Požar je gasilo več kot 20 gasilskih ekip, ki so iz goreče zgradbe z žerjavi rešili več stanovalcev. Eden od gasilcev je bil primoran skočiti s sedmega nadstropja, da bi ušel ognju, poroča El Pais, nekateri gasilci so potrebovali podporo psihologov

Na terenu še vedno ostaja več ekip gasilcev, ki skušajo ohladiti fasado in notranjost stavbe, saj jim zaradi prevelike vročine še ni uspelo vstopiti vanjoPrebivalce gorečih stavb so nastanili v hotelih po mestu, nekatere trgovine v bližini mesta požara pa so ponoči ostale odprte.

Reševalne službe so zaradi opeklin ali vdihavanja dima oskrbele 15 ljudi, med njimi sedem gasilcev. Devet od njih so sprejeli v bolnišnico, njihova življenja pa niso ogrožena, poročajo španski mediji.

Predstavnik regionalnih oblasti je sporočil, da pogrešajo še 14 ljudi, medtem ko županja Valencie Maria Jose Catala navaja, da trenutno pogrešajo med devet in 15 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski premier Pedro Sanchez je že v četrtek sporočil, da ga je požar šokiral in da je v stiku z županjo in regionalnimi oblastmi, ki jim je pripravljen pomagati. Ob tem je izrazil sožalje vsem, ki jih je prizadel požar.

Na incident v Valencii se je danes odzval tudi vodja španske opozicije Alberto Nunez Feijoo, ki je v objavi na omrežju X sporočil, da obžaluje nepopravljivo izgubo tistih, ki so umrli v požaru, in se zahvalil vsem pristojnim službam za posredovanje.

Primer požara v Valencii sicer po navedbah AFP spominja na smrtonosen požar v londonski stolpnici Grenfell pred skoraj sedmimi leti. Šlo je za najhujši požar na Otoku po drugi svetovni vojni, v katerem je umrlo 72 ljudi.

Incident v Londonu leta 2017 je sprožil pomisleke glede poliuretanske fasade, s katero so stolpnico obložili v sklopu prenove med letoma 2014 in 2016. Tudi takrat se je ogenj izjemno hitro razširil po stavbi, glede na poročilo pa material fasadne obloge ni ustrezal varnostnim standardom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija