ZMANJŠANJE ZAVRŽKOV HRANE: "Pobuda, kot je delitev lunch boxov študentom, predstavlja konkreten in učinkovit korak v pravo smer"

Slovenija

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOU) menijo, da lahko z uporabo embalaže za večkratno uporabo tudi študenti pomembno prispevajo k zmanjšanju količine zavržene hrane, zato so v četrtek ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane študentom brezplačno razdelili več kot 500 embalaž za večkratno uporabo, so zapisali v sporočilu za javnost.

V prizadevanjih za bolj trajnosten sistem subvencionirane študentske prehrane je ministrstvo za delo v javni razpis za izbiro ponudnikov za leti 2025 in 2026 vključilo novost. Dodatne točke so prejeli ponudniki, ki študentski obrok nudijo brez uporabe embalaže. Posledično je danes manj ponudnikov, ki ob unovčitvi subvencije brezplačno ponujajo embalažo, zato študentje s seboj težje odnesejo hrano, ki je niso pojedli, opozarjajo v ŠOU.

Po javno dostopnih podatkih povprečen prebivalec Slovenije na leto zavrže kar 78 kilogramov hrane, pri čemer kar 44 odstotkov teh količin nastane v gospodinjstvih. V ŠOU menijo, da lahko z uporabo embalaže za večkratno uporabo tudi študenti pomembno prispevajo k zmanjšanju količine zavržene hrane.

V duhu teh prizadevanj so ŠOU, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Zveza študentskih klubov Slovenije, ob podpori Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Zveze potrošnikov Slovenije, v četrtek ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane študentom brezplačno razdelili več kot 500 "lunch boxov" za večkratno uporabo.

Namen simbolične, a pomenljive geste je študente spodbuditi, da ostankov subvencioniranih obrokov ne zavržejo, temveč jih shranijo in porabijo kasneje ter s tem aktivno prispevajo k zmanjševanju količine zavržene hrane in varovanju okolja, so v ŠOU zapisali v sporočilu za javnost.

Akcija smiselno dopolnjuje tudi prizadevanja NIJZ za zmanjševanje odpadne hrane, izboljšanje prehranskih navad mladih ter spodbujanje trajnostnih praks v okviru študentske prehrane, so navedbe NIJZ povzeli v ŠOU. "Pobuda, kot je delitev lunch boxov študentom, predstavlja konkreten in učinkovit korak v pravo smer - zmanjšuje zavržke hrane in hkrati krepi spoštljiv odnos do hrane kot dragocene vrednote," so zatrdili na NIJZ. Pomembnost odgovornega ravnanja s hrano poudarjajo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija