KAJ SE DOGAJA Z REKO RIŽANO: Bodo kapitalski interesi res prevladali nad zdravjem ljudi?

Koper

Edini vodni vir za Slovensko Istro, reka Rižana, ki se ob večjem deževju obarva mlečno sivo zaradi prašnih delcev, po vsej verjetnosti iz kamnoloma Griža, očitno skrbi zgolj navarovarstvenike in ribiče, ki nemo gledajo, kako onesnaževanje pobija ribe in uničuje rastlinje. Ko bodo žrtve onesnažene vode postali ljudje, bo prepozno. Odgovoren pa ne bo, kot je v navadi, nihče. Tudi pristojni ne dajejo ustreznih pojasnil. Lastnik kamnoloma, družba VOC Ekologija, se je zavila v molk.  

 

Reka Rižana se je konec septembra znova obarvala sivo. Civilna iniciativa (CI) Griža je ob tem opozorila, da verjetno ne gre samo za mulj od spiranja laporja iz kamnoloma Griža, ampak tudi za ostanke cementa s platojev v betonarni, kar pa je slednja zanikala. Kaj se v resnici dogaja z reko in kdo je glavni krivec za ogrožanje edinega vodnega vira za Istro? To bi pokazala samo takojšnja analiza vode ob kamnolomu, vendar se to tudi tokrat ni zgodilo. Še več.  

Preverili smo, kaj je glede najnovejšega primera onesnaževanja reke Rižane naredila okoljska inšpekcija. Iz odgovorov, ki smo jih prejeli, lahko sklepamo, da si septembra po vsej verjetnosti niso ogledali stanja na terenu, kot tudi, da ni bil uveden noben inšpekcijski  postopek.

Kot je razbrati iz odgovorov, ki smo jih prejeli, je bil namreč zadnji postopek Inšpekcije za okolje Območne enote Koper uveden 18. maja 2023, ko je, kot navajajo, "inšpektor za okolje opravil redni inšpekcijski nadzor nad predelavo odpadkov v Kamnolomu Griža," ob tem pa niso pojasnili, kaj konkretno je bil predmet nadzora. Ker ta postopek še ni zaključen, tudi niso posredovali zaključkov le-tega. Je pa bilo v okviru pregleda ugotovljeno, da ima VOC Ekologija na območju Kamnoloma Griža usedalnik za čiščenje padavinske odpadne vode z območja celotnega kamnoloma.

Ker je analiza okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG), ki so jo izvedli pred časom, pokazala, da je kamnolom poln navoženega laporja, izkopanega med vrtanjem predorov na trasi drugega tira, ki je pomešan s plastiko oziroma mikroplastiko, nas je zanimalo, ali je inšpekcija opravila ustrezne analize laporja in kaj so le-te pokazale. Tudi tega niso naredili. Nasprotno.

Glede viškov materiala pri izgradnji drugega tira je bila družbi 2TDK izdana odločba, po kateri ji sploh ni potrebno pridobiti okoljevarstvenega soglasja glede materiala, ki ga odvaža v Kamnolom Griža. "Ministrstvo za okolje in prostor za nameravan poseg: sprememba ravnanje z viški materiala pri gradnji drugega tira železniške proge Divača – Koper nosilcu nameravanega posega 2TDK izdala odločbo, da zanj ni potrebno pridobiti okoljevarstvenega soglasja, in sicer v delu, ki se nanaša na vgradnjo fliša za sanacijo kamnolomov in se tako vgrajuje za sanacijo kamnolomov na treh lokacijah, med temi pa je naveden tudi kamnolom Griže," navaja Inšpektorat za okolje in energijo.

Vprašanja o tem,  kaj se dogaja z izpusti v reko Rižano, smo naslovili tudi na podjetje VOC Ekologija, ki je lastnik Kamnoloma Griža pri Rižani. Zanimalo nas je tudi, ali so opravili analize v kamnolom navoženega laporja, pa tudi ali so bili deležni inšpekcijskih pregledov zaradi suma omenjenih izpustov. Vendar se v VOC Ekologija, ki je v lasti trgovskega podjetja Ahac d.o.o – ta med drugim prodaja pivo in proizvaja vloženo zelenjavo in omake pod odkupljeno blagovno znamko Droga, ne odzivajo. Namesto pojasnil, ki jih javnost upravičeno pričakuje, saj gre za javni interes varovanja vodnega vira, so se zavili v molk. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .10. 2023 ob  18: 50
@Stric, najlažje se je zgovarjat na komije!
Stric iz ozadja |  03 .10. 2023 ob  15: 07
-21
Kapitalistični interesi? Pa ste na opojnih substancah? Lahko, da je vse to posledica "komi" zaslužnih in naših! In boste potem tiho, usrane riti levičarske? Hlapci, gnide in govna ter izdajalci.