"KAKI NI LE SADEŽ, JE SIMBOL STRUNJANA": Praznik oranžnih odtenkov in bogatih okusov

Piran

Strunjan bo od petka, 14., do nedelje, 16. novembra, znova zadišal po sladkih sadežih jeseni. V središču kraja bo potekal že 22. Praznik kakijev, tradicionalna prireditev, ki je postala eden najbolj prepoznavnih dogodkov v piranski občini in širše. Dogodek vsako leto privabi množico obiskovalcev, ki želijo okusiti pristno istrsko jesen – polno topline, sonca in domačih dobrot. Med tistimi, ki s strastjo skrbijo za ohranjanje tradicije in prepoznavnosti strunjanskega kakija, je tudi Mladen Knez, ki pravi, da "kaki ni le sadež, temveč simbol Strunjana, sonca in ljudi, ki tukaj živijo".

V znamenju oranžnih odtenkov in bogatih okusov bodo obiskovalci tudi letos lahko uživali v svežih strunjanskih kakijih, sušenih plodovih, marmeladah, pecivu, likerjih in drugih izdelkih iz tega značilnega sadeža. Na stojnicah bodo lokalni pridelovalci predstavili svojo ponudbo, medtem ko bodo domači gostinci obiskovalce razvajali z izvirnimi jedmi, v katerih ima glavno vlogo prav kaki – od sladic in omak do presenetljivih kombinacij z ribami ali siri.

Program praznika bo tudi letos izjemno raznolik. Vključuje vodene oglede Krajinskega parka Strunjan in solin, strokovne delavnice o pridelavi, sušenju in uporabi kakijev, umetniške razstave ter tradicionalno tekmovanje za največji strunjanski kaki. Poskrbljeno bo tudi za pester kulturni in glasbeni program.

Vse tri dni bo cel dan brezplačno na voljo vlakec, ki bo vozil iz centra Strunjana do kraja prizorišča in obratno.

Ko sadež postane simbol kraja

Eden izmed tistih, ki z nalezljivim entuziazmom ohranja duh praznika kakijev, ki Strunjan že več kot dve desetletij ovija v tople oranžne barve in domačnost, je Mladen Knez iz Domačije Knez, kjer že vrsto let pridelujejo kakije in iz njih ustvarjajo marmelade, likerje, suho sadje in celo kozmetiko. 

Ko se spomni začetkov praznika, se Mladen nasmehne: "Ko smo leta 2000 začeli s prvim praznikom, je bil naš glavni cilj približati kaki Slovencem. Takrat ga je bilo težko prodati – marsikdo ga ni maral zaradi grenkega priokusa. Hoteli smo pokazati, kako ga omediš, osušiš, kaj lahko iz njega narediš. To nas je povezalo. Pridelovalci, domačini, obiskovalci – vsi smo verjeli v ta sadež."

Mladen Knez

"Praznik ohranja naš entuziazem. Veseli nas, da kaki uspeva tukaj, kjer mu narava res daje najboljše pogoje. Strunjan ima svojo mikroklimo in ta sadež tukaj dobi še bolj vzpodbuden, poseben okus," s ponosom pove Knez.

Letos so bili z letino kakijev zadovoljni. "Lahko rečem, da je bila sezona normalna, sadeži pa odlični. Nekateri so sicer poškodovani – ptiči imajo radi kakije, ampak tudi oni morajo živeti," se pošali in doda: "Na splošno smo zadovoljni, mogoče je kakovost celo boljša kot lani".

Od marmelade do kozmetike

Na domačiji Knez kakije uporabljajo na številne načine – od svežih in sušenih plodov do marmelad, likerjev in celo kozmetike. Ob tem pravi, da teh izdelkov nimajo za prodajo, temveč z njimi počastijo svoje goste. "Ko pridejo, jim ponudimo nekaj posebnega – liker, marmelado, suho sadje, celo mazilo iz kakija. Še Japonci nam zavidajo to mazilo, ker ga tam še niso še naredili. Mi pa smo ga izdelali iz čiste ljubezni do tega sadeža in našega kraja," obrazloži.

Strunjanski kaki postaja kulinarična zvezda Istre

Strunjan postaja tudi kulinarična točka, kjer kakiji vse pogosteje nastopajo na krožnikih lokalnih gostincev. "Vsako leto spodbujamo restavracije, da naredijo jed s kakijem. Letos sem si vzel čas in obiskal nekaj gostiln – vsaka je naredila nekaj posebnega. Všeč mi je, kako se v Strunjanu prepletata domačnost in tradicija z novimi, sodobno zasnovanimi krožniki. Ljudje, ki pridejo sem, res lahko vidijo, kaj vse se da narediti iz preprostega sadeža. To me veseli – iz preprostih lokalih sestavin nastajajo prave male umetnine."

Ko ga vprašamo, kako sam najraje uživa kaki, se zasmeje: "Meni je že dovolj, če je dobro omeden." Ob tem nam zaupa, da se omedenega lahko shrani v lonček in da v zmrzovalnik, kadarkoli kasneje pa se ga lahko odtali in poje na različne načine: "Lahko ga poješ kot sladoled, zmešaš z jogurtom, dodaš kot dodatek k hrani ali pa ga preprosto poješ z žličko in malo smetane. Ni treba komplicirati – preproste stvari so najboljše".

Turisti se vračajo – in ne le zaradi morja

Pogovor hitro zaide tudi na temo turistov, ki so postali redni obiskovalci Strunjana. Knez pove, da se mnogi radi ustavijo v njegovem demonstracijskem sadovnjaku, občudujejo oranžne plodove in sprašujejo o pridelavi ter sušenju kakijev. "Zanje je to zanimiva izkušnja, za domačine pa dragocena priložnost za promocijo kraja. Strunjan tako s kakijem ne promovira le sladkega sadeža, ampak celotno slovensko Istro," poudari Knez.

Glas o strunjanskih kakijih pred kratkim ponesli tudi v Nemčijo

V preteklosti so že naredili promocijo na avstrijskem tržišču, kar se je poznalo na obisku. Pred kratkim pa so se strunjanski kakiji znašli v eni izmed najbolj branih nemških revij Apotheken Umschau. Članek opisuje strunjanski kaki, destinaciji Portorož in Piran, ter tudi prihajajoči 22. Praznik kakijev. Knez v članku prikazuje pridelavo kakijev in vse, kar to vključuje. "Članek je nastal v sodelovanju z I feel Slovenija, za kar se jim lepo zahvaljujem," doda.

Za konec Knez pove nekaj, kar povzame vse, kar počne: "Kaki ni le sadež, je simbol Strunjana. Predstavlja sonce, toplino in potrpežljivost. Vsako leto, ko drevesa spet obrodijo, se spomnim, da moramo tudi ljudje dozoreti, omediti – in potem dati naprej nekaj sladkega. To je bistvo. Treba je biti pozitiven in iti naprej."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
WestSide |  12 .11. 2025 ob  08: 46
-4
Meni je OGABEN! Dobesedno za kozlat! Neka lepljiva driska