KOPER IMA NOVO TURISTIČNO STRATEGIJO: Kaj prinaša scenarij "Nekaj več in veliko bolje"?

Koper

Turistična strategija v ospredje postavlja uravnotežen pristop in krepitev kakovosti ter dodane vrednosti. Kot opozarjajo, je treba bolje izkoristiti konkurenčne prednosti in okrepiti tako položaj turizma v Mestni občini Koper (MOK) kot tudi Kopra v okviru Istre, Jadrana in Sredozemlja. Med cilji so okrepitev obiska, predvsem pa zasedenosti in kakovosti v celotni verigi.

Občinski svet Mestne občine Koper je na decembrski redni seji sprejel novo strategijo turizma za obdobje do leta 2030. Dokument podaja vizijo in razvojno zasnovo koprske občine kot turistične destinacije. Strategija namerava bolje izkoristiti konkurenčne prednosti in okrepiti položaj turizma v občini, kot tudi Kopra v okviru Istre.

Kot so zapisali, je vizija MOK skozi prizmo turizma celoletni zeleni turizem višje kakovosti in dodane vrednosti, ki krepi kakovost bivanja, vrednost lokalnih pridelkov, priložnosti za delo doma ter močno istrsko identiteto živahnega obmorskega mesta Koper in pristnega zelenega podeželja.

Za dosego teh ciljev je strategija opredelila krovni razvojni scenarij "Nekaj več in veliko bolje". Gre za uravnotežen scenarij, ki predvideva ciljno načrtovani razvoj z aktivnim upravljanjem destinacije in partnerstvi za doseganje višje kakovosti, dodane vrednosti, zmerne rasti obsega kapacitet ter okrepljeno trajnost.

Pri tem je strategija opredelila štiri geografsko in produktno zaokrožena območja, kjer MOK aktivno upravlja razvoj ponudbe in vzpostavlja modele upravljanja, in sicer mesto Koper, Kraški rob z dolino reke Rižane, deželo Refoška in dolino reke DragonjeKoprska občina na območju Kraškega roba z dolino reke Rižane že aktivno upravlja dejavnosti v naravi in usmerja obiskovalce, s čimer že udejanja sprejeto strategijo. Z že zgrajeno vstopno točko za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja denimo dviguje prepoznavnost območja in prispeva k urejenemu izvajanju dejavnosti v občutljivi naravi.

Strategija pri tem opredeljuje tudi konkretna področja ukrepanja, od nadgrajene turistične ponudbe ter povezanosti med mestom in podeželjem do spodbujanja lokalne odličnosti, okrepljenega trženja in pozicioniranja ter sodelovalno upravljanje destinacije.

Strategija na področju turističnih produktov opredeljuje produktne prioritete. V temeljnem produktu Sonce in Morje je cilj prestrukturirati celostno podobo Kopra iz bolj klasične v bolj aktivno destinacijo. Na področju kulturnega turizma se strmi k pozicioniranju Kopra kot destinacije z izjemno zgodovino in privlačnimi točkami za obisk. Na področju dejavnosti na prostem, t. i. 'Outdooru' želi občina narediti premik od trenutno prevladujočih dnevnih rekreativnih obiskovalcev k večdnevnemu aktivnemu oddihu. Na področju gastronomije pa želi Koper vzpostaviti kot odlično gastronomsko destinacijo s poudarkom na kulinariki in vinu, pri čemer izpostavljajo oljčno olje in vino, okrepiti pa želijo morski ribiški značaj ponudbe.

"Nova strategija prinaša celovite ukrepe za uravnotežen in trajnostni razvoj turizma, ki bodo izboljšali kakovost življenja občank in občanov ter izkušnje obiskovalcev. Poudarek bo na dvigu kakovosti storitev, razvoju novih produktov in boljši povezavi med mestom in podeželjem, kar bo prispevalo k večji mednarodni prepoznavnosti Kopra kot privlačne, pristne in trajnostno naravnane destinacije. Pri tem bomo posebno pozornost namenili vključevanju lokalne skupnosti in ohranjanju naravne ter kulturne dediščine," je ob tem ocenila podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič.

Kot so zapisali v MOK, so občanke in občani, ki imajo "sveže zamisli za razvoj turističnih produktov in ki želijo soustvarjati turizem v občini", vabljeni v  četrtek, 16. januarja, ob 17.30, v Kulturni dom v Gračišču na tematsko delavnico v organizaciji LAS Zelena Istra, na kateri bodo lahko dobili nasvete, kako s pomočjo evropskih sredstev preoblikovati svoje zamisli v uspešne projekte. 23. in 30. januarja bosta sledili še tematski delavnici v Brezovici pri Gradinu in Marezigah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija