NA OBALI NAJVIŠJA STOPNJA TVEGANJA REVŠČINE: Kaj še razkrivajo najnovejši statistični podatki?

Koper

Statistični urad RS (Surs) je objavil nove podatke, ki med drugim kažejo, da je v Obalno-kraški regiji najvišja stopnja tveganja revščine. Naravni prirast na 1.000 prebivalcev je bil tako kot v vseh ostalih regijah negativen (-3,5), skupni selitveni prirast pa je bil tukaj peti najvišji (7,2). Obalno-kraška regija je izstopala tudi po največjem deležu tujih državljanov med prebivalci (13,9 odstotka) in največjem številu priseljenih državljanov iz tujine na 1.000 prebivalcev (23,5).

Kaj še razkrivajo na novo objavljeni podatki SURS?

Obalno-kraška statistična regija je s 1.043 km2 četrta najmanjša po površini. Sestavlja jo osem občin – Ankaran, Divača, Hrpelje–Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. Skoraj polovica prebivalcev je v letu 2022 živela v občini Koper, s približno 53.560 prebivalci četrti največji v državi. Najmanjša v regiji je bila z 8 km2 občina Ankaran. S 579 prebivalci na km2 je bila Izola tretja najgosteje poseljena občina v Sloveniji. 

Nadpovprečno stari in z nižjim številom rojstev 

Obalno-kraška regija je bila 114 prebivalcev na km2 četrta najgosteje poseljena regija v Sloveniji; v njej je leta 2022 živelo 5,6 odstotka prebivalcev Slovenije. Povprečna starost prebivalcev je v 2022 znašala 45,3 leta, kar je tretja najvišja na ravni regij. Delež prebivalcev, mlajših od 15 let, je obsegal 14 odstotkov, kar je za odstotno točko manj od slovenskega povprečja. Po drugi strani pa je bilo prebivalcev, starih 65 let ali več, 23,1 odstotka ali za 1,8 odstotne točke več od povprečja v državi. Med prebivalci je bilo več žensk kot moških; takšni regiji sta bili samo še pomurska in osrednjeslovenska.

Tako kot v ostalih regijah je tudi v tej regiji naravni prirast na 1.000 prebivalcev negativen (-3,5), skupni selitveni prirast pa je bil peti najvišji (7,2).

Povprečna starost žensk ob rojstvu prvega otroka je bila 30,3 leta, kar je druga najvišja med slovenskimi regijami. Materam, starim 35 let ali več, se je rodilo 26,6 odstotka živorojenih otrok, kar je bil drugi največji delež na ravni regij, takoj za osrednjeslovensko z 26,8  odstotka.

Število živorojenih otrok na 1.000 prebivalcev je bilo najnižje med regijami (7,0). Obalno-kraška in podravska regija sta imeli najmanjši delež tretjerojenih ali otrok višjega reda; v obalno-kraški je bilo teh 13,7 odstotka.

Regija je imela najvišji delež razvezanih prebivalcev; teh je bilo 8,7 odstotkov.

Obalno-kraška regija je izstopala tudi po največjem deležu tujih državljanov med prebivalci (13,9 odstotka) in po največjem številu priseljenih državljanov iz tujine na 1.000 prebivalcev (23,5).

Izobraženost pod slovenskim povprečjem

Delež prebivalcev v starosti od 25 do 64 let z višje ali visokošolsko izobrazbo je bil pod slovenskim povprečjem in je znašal 32,3 odstotka. Regija je imela drugo najnižje število študentov na 1.000 prebivalcev (29) in je tudi med regijami z najmanj diplomanti na 1.000 prebivalcev (6).

V vrtce je glede na ostale regije bil vključen najmanjši delež otrok med 1 in 5 let; 76,2 odstotka.

Povprečna neto plača nižja od slovenskega povprečja 

Stopnja delovne aktivnosti v 2022 je bila z 68,6 odstotka za 0,2 odstotne točke nižja od povprečja v Sloveniji. Stopnja anketne brezposelnosti je bila s 5,6 odstotka druga najvišja. Med delovno aktivnimi s stalnim prebivališčem v tej regiji jih je 22,1 odstotka odhajalo na delo drugam, največ (60,3 odstotka) v osrednjeslovensko regijo. 

Povprečna mesečna neto plača je znašala 1.289 evrov, približno 30 evrov manj od slovenskega povprečja in je bila četrta najvišja med regijami.

Razpoložljivi dohodek gospodinjstev med najnižjimi

Čeprav je bil bruto domači proizvod na prebivalca v tej regiji drugi najvišji; znašal je 26.074 evrov in je bil za 3,6 odstotka nižji od slovenskega povprečja, pa dohodki prebivalstva temu niso sledili. Neto razpoložljivi dohodek gospodinjstev na prebivalca je znašal 14.691 evrov in je bil tretji najnižji med regijami. Od državnega povprečja (15.193 evrov) je bil nižji za 3,3 odstotka.

V obalno-kraški regiji je v letu 2022 delovalo okoli 15.300 podjetij. Vsako je zaposlovalo povprečno 3,1 osebe, kar je bilo najnižje povprečje v državi.

Nadpovprečno visoka stopnja tveganja revščine

Z dohodki, nižjimi od praga tveganja revščine, je živelo 24,8 odstotka oseb. To je bil največji delež med regijami, ki je bil za 12,7 odstotne točke višji od povprečja v državi. Prav tako je bil v tej regiji največji delež oseb, izpostavljenih tveganju socialne izključenosti, ki je znašal 25,6 odstotka, kar je bilo 12,3 odstotne točke več od slovenskega povprečja.

Priljubljena med turisti

Obalno-kraška se je leta 2022 po številu prihodov in prenočitev turistov uvrstila na drugo mesto med vsemi regijami. Našteli so 1,1 milijona prihodov turistov ali 18 odstotka vseh v državi in 3,3 milijona njihovih prenočitev ali skoraj 21 odstotka vseh. Med domačimi turisti je bila ta regija najbolj priljubljena. Od vseh prihodov in prenočitev domačih turistov v državi so v tej regiji ustvarili četrtino (24,5 odstotkov) prihodov ter 28 odstotkov prenočitev.

V tej regiji je nastalo kar 544 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, kar je bilo povprečno 48 kilogramov na prebivalca več kot v celotni Sloveniji. Ločeno so v regiji zbrali 62,6 odstotkov komunalnih odpadkov, kar je bil na ravni regij najmanjši delež.

Zanimivosti ostalih regij 

Poglejmo še zanimive podatke iz ostalih regij. Osrednjeslovenska statistična regija je imela največji delež prebivalcev (25-64 let) z višjo ali visoko izobrazbo, in sicer 40,8 odstotka ali za 8,1 odstotne točke več od slovenskega povprečja. V Podravski regiji je bilo v letu 2022 sklenjenih največ zakonskih zvez, v gorenjski regiji so ločeno zbrali največ, 77,7 odstotka od vseh nastalih komunalnih odpadkov. Goriška regija je imela najnižjo stopnjo tveganja revščine. Z dohodki, nižjimi od praga tveganja revščine, je živelo 7,4 odstotka oseb, kar je bilo več kot trikrat manj kot v regiji z najvišjo stopnjo, obalno-kraški regiji.

Jugovzhodna Slovenija je po višini neto razpoložljivega dohodka na prebivalca napredovala na prvo mesto. Dohodek se je povečal za okoli 5650 evrov in je znašal 15.800 evrov. Od povprečja na ravni države je bil višji za štiri odstotke.

Koroška regija ima najnižjo stopnjo prenaseljenosti stanovanja, to je deleža oseb, ki živijo v stanovanjih s premajhnim številom sob glede na število članov gospodinjstva. Pomurska regija je imela med regijami največ površin, namenjenih tržnemu vrtnarstvu, s tržnim vrtnarstvom se je med vsemi regijami prav v tej ukvarjalo največ pridelovalcev (336 oziroma približno 16 odstotkov vseh). 

Ženske so bile ob rojstvu otroka najmlajše v posavski regiji; stare so bile povprečno 30,2 leta, ob rojstvu prvega otroka pa skupaj s prebivalkami koroške regije z 28,6 leta druge najmlajše. Primorsko-notranjska se je izkazala z najvišjo stopnjo delovne aktivnosti, ki je bila 73,4-odstotna. Savinjska regija je imela najmanjši delež prebivalcev, starih 80 let ali več. Zasavska regija pa je imela med vsemi regijami največji delež delovno aktivnih prebivalcev, ki so dnevno odhajali na delo v drugo regijo (53,1 odstotka), večina v osrednjeslovensko. To pomeni, da je delovnih mest v tej regiji manj kot delovno aktivnih prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  22 .02. 2024 ob  19: 20
12
Prodajalec na bencinski,v trgovini,komunalni delavec itd. ne bo prisu do stanovanja.
Ce zacnejo vsi strajkat gre tokrat narod zared v ku..
Ostal bos brez hrane,bencina in smrdelo bo na vsakem vogalu.
Vsi so tiho ker verjamejo da sodijo v nizjo kategorijo v resnici so bolj pomembni od doktarja.
Bayliner |  22 .02. 2024 ob  18: 46
@ manof - si se vrnil s Tajske, prepameten za vse. Luzer, kaj se hvališ. Kot da imaš edini hišo ob morju, hahaha, če je seveda res. Daj, ne palamudi ti "empty head" buaaahhhh
Prč |  22 .02. 2024 ob  18: 46
11
@Manoff
S tvojimi replikami potrjuješ mojo prejšnjo trditev. Se ti vidi, da si zakompleksan. Vzrok tvojega malomeščanstva je tudi v temu, da si odraščal brez očeta. Živim pa na zelo elitni lokaciji, nihče od bližnjih nikoli v partiji. Čeprav sem vzgojil tudi kako pjanto, mi je jasno, da si ti bil narobe usmerjan.
ManofSteel |  22 .02. 2024 ob  15: 48
-13
Kar se pa tiče vzgoje...mene so bolj usmerjali. Vzgaja se bolj piante...hahahahaha
Važno, da si postal vzgojena ovca...živela partija kumrovca. Hahahaha
ManofSteel |  22 .02. 2024 ob  15: 46
-17
Verjamem, da so si zgradili hišo...najbrž na podeželju, kjer živi večina komunjar.
Vidiš moj oče, pa je delal v Švici in na Nizozemskem, da smo se lahko imeli fajn. S plačo na tomosu bi komaj preživeli
Šola pa je bila itak vedno zastonj...
Vidiš jaz pa z srednjo šolo sem kupil vilo ob morju in sem uspešen podjetnik. Tudi brez šole bi bil...ah, saj srednjo šolo sem končal z izpiti izredno, ker sem raje delal in ustvarjal.
Prč |  22 .02. 2024 ob  15: 02
22
@ManofSteel
Tebi ni pomoči. S tistim kar ste si vi brisali rit, sta moja starša zgradila hišo, ter izšolala in vzgojila dva otroka.
ManofSteel |  22 .02. 2024 ob  14: 34
-15
Sodeč po minusih je razvidno, da je še vedno ena manjšina, ki bo volila spet nov obraz, samodaniJanša.
To državo lahko rešijo le tisti, ki nikoli ne volijo, saj je bi bila močna, če ne celo ustavna večina, da izvolijo Janševo vlado. Samo tako bi se odrešli parazitov v tej državi in končno bi zadihali s polnimi pljuči. Davki pa bi posledično boli dosti nižji in posledično bi se gradilo in obnavljala celotna Slovenija. Pod nujno bi bilo potrebno decentralizirat državo, da ne bodo dam Ljubljačani živeli na račun davkoplačevalcev.
Tisti, ki podpirate (ne)vladne organizacije tipa Nika Kurvač, Jenull, Muki ipd. skorupcala, pa vam ni pomoči.
Nika vas pozdravlja iz Maldivov...baje bo zrejena svinja reševala inflacijo. Začela bo pri mleku od mandeljev...bwahahahaha
ManofSteel |  22 .02. 2024 ob  14: 27
-19
@Ištrijan pravi, da njegovi kumrovci niso nikoli bili tovariši? Čak mal, zdaj sem pa zmeden. Praviš, da tvoji social komunisti niso tisto kar v bistvu so.
Še vedno živiš v prepričanju, da je socializem nekaj dobrega za družbo...e moja budala. Tvoji tovariši ponosni nasledniki delujejo in ropajo državo že 70 let!
Golobnjak je le njihov produkt...le l, da je še bolj požrešen in nesposoben. Toliko o vrhunskem menedžerju bwahahahaahhaha
ManofSteel |  22 .02. 2024 ob  14: 16
-16
Jaz bi bil tudi revež, če bi ležal doma.
Zanimivo, ko iščeš delavca za dobro plačo...ga ni od nikoder z izjemo levnuhov, ki bi radi delali 3 dni v tednu za 2k eur/mesec.
I tata bi sine...ko boste odprli podjetja, pridem delat k vam s takimi pogoji. Buzeranti.
Hodi v Italijo čistit, pa ne boš revež.
Levnuhi živijo v prepričanju, da jim nekaj pripada...prst v danko, tako je.
Ištrijan |  22 .02. 2024 ob  13: 02
29
@Prč | 22 .02. 2024 ob 11: 25

Ti tovariši (ki to nikoli niso bili), so si na hitro želeli postati gospodje, in ja, iz Istrskega gospodarstva in industrije so z načrtno "pomočjo" preklete ljubljane naredili to kar so. In to kar najbolje znajo - KRASTI in UNIČEVATI KAR JE DOBREGA.
ManofSteel |  22 .02. 2024 ob  12: 58
-23
Prč po tvojem je Bavčar kriv ker si ti glup...bwahahahahaha
Je velika razlika med petičnim turizmom in social turizmom.
Rasno se sprašujem od kod toliko glupega naroda, kaj je vzrok, da ste povečini retardirani.
Vprašaj se kako razporeja trenutna vlada s 15 milijardi...biče ti pametnije.
Robert Golob dela milijone na tvojih žuljih. Bedak
ManofSteel |  22 .02. 2024 ob  12: 55
-25
Prč kvasi spet oslarije. Moja mater je delala na Tomosu, z njeno plačo smo si lahko obrisali rit, toliko o tvojih fabrikah. V času Juge je večina živela v občinskih stanovanjih, imeli nismo nič, le revščino. Pod socialistično Jugo smo bili vsi enaki=revni z izjemo privilegirancih iz komunistične partije.
Tisti, ki je reven v turističnem mestu...je pač nesposoben. Po večini pa so revni upokojenci uahvala levim kaviar socialistom, volijo levuhad in kljub temu še vedno jedo iz kontejnerjev ali rdečega križa.
Če bi glup narod dal več na turizem, bi danes imeli Monte Carlo, ampak ne vi bi raje socializem v stilu Cube.
Občine, hvala glupemu narodu povečini zavirajo razvoj turizma od katerega bi lahko vsi žoveli z državo vred.
Samo bedaki na priobalnem.pasu bi gradili tovarne...pa toliko imate polna usta o zelenem okolju. Ironija pa taka.
Enim še sanja se ne koliko se da zaslužit v turizmu...ampak, da bom jaz učil komunjare, lepo vas prosim. Zaradi mene lahko crknete od lakote in tako je tudi prav. Tisti, ki obvladamo, pač nam ne bo hudega.
1