NOV VRTEC, NOVI BLOKI V LUCIJI: Tako je Korenika odkril 'fiktivna' stavbna zemljišča (VIDEO)

Piran

Na včerajšnji seji piranskega občinskega sveta so svetniki obravnavali tri točke dnevnega reda, ki jih predlagal župan Andrej Korenika sam, brez občinske uprave. Kot je povedal, se je za to odločil, ker "občinska uprava ni uspela najti poti do realizacije ene izmed ključnih obljub" njegovega volilnega programa, in sicer gradnje novih stanovanjskih stolpičev v Luciji in gradnje vrtca. "Odgovor 'ne da se' zame ni sprejemljiv," je odločen Korenika.

Sedanji vrtec v Luciji

Kot je po včerajšnji seji piranskega občinskega sveta dejal Korenika, je zanj pomembno, da so z obvezno razlago omogočili, da se nadaljuje projekt vrtca in bodo še letos uspeli pridobiti gradbeno dovoljenje.

"Maja (o.p. prihodnje leto) začnemo graditi vrtec v Luciji. Zdaj, v poletnem času, bomo uredili prostore za otroke, ki se bodo za dve leti selili v Piran. Hvala vsem svetnikom, ki so podprli to obvezno razlago, ker smo reševali težavo, ki je bila narejena v prejšnjem mandatu. Predvsem sem vesel, da bodo naši otroci lahko imeli nov vrtec, upam, da do konca tega mandata," je povedal.

????❤️Popravljamo stare napake in utiramo nove poti v prihodnost.❗️ ????Nova stanovanja bomo zgradili tudi v Luciji???? #Piran #seja #obcinskisvet #drugače #novepoti #skupajzmoremo

Objavil/a Andrej Korenika dne Sreda, 29. maj 2024

Korenika: V Luciji bomo zgradili bloke, ker naši otroci ne morejo živeti v hotelih

"Ker so me seznanili, da dodatnih stavbnih zemljišč ne bomo mogli določiti niti v novem Občinskem prostorskem načrtu (OPN), sem se oprl na pravno mnenje zunanjega strokovnjaka. Hitro smo ugotovili, da imamo v občini veliko nepozidanih stavbnih zemljišč, ki so pravzaprav fiktivna, saj na njih v resnici ni mogoče graditi, ker si je to preprečila občina sama," je po seji pojasnil Korenika.

Izkazalo se je, da ustrezni prostorski akti že obstajajo in "da si mora občina le razvezati roke in jih na pravno dopusten način spraviti nazaj v življenje". "V Luciji bomo zgradili bloke, ker naši otroci ne morejo živeti v hotelih, ampak potrebujejo stanovanja," je odločen piranski župan.

Ugotovitev svetnikov iz leta 2001 je bila napačna

Piranski svetniki so na včerajšnji seji ugotovili, da odlok o sprejemu zazidave Lucije II iz leta 1974 ni bil v celoti realiziran, kot je leta 2001 napačno ugotovil takratni občinski svet in je na tem območju pravzaprav mogoče zgraditi dodatne stanovanjske stolpiče.

Piranski svetniki so včeraj uveljavili tudi Občinski podroben prostorski načrt (OPPN), ki ga je ustavno sodišče razveljavilo zaradi preuranjene objave v Uradnem listu leta 2018. Ker ustavno sodišče ni presojalo vsebine odloka in ker je bil odlok sprejet zakonito in po predpisanem postopku, ga glede na pravno mnenje zunanjega strokovnjaka, ki ga je najel Korenika – gre za odvetnika Francija Matoza –, občina sme ponovno uveljaviti in Pirančanom vrniti pravico do referenduma, ki jim je bila zaradi preuranjene objave leta 2018 odvzeta.

Tožbe zasebnih lastnikov zemljišč Ob Belokriški gredo v milijone

Na ta način bo omogočena vnovična določitev namenske rabe zemljišč znotraj OPPN Ob Belokriški, kar od občine zahteva 71. člen ustave. "Res je, da govorimo o območju, kjer imamo 60 odstotkov občinskih zemljišč in vedeti morate, da imamo na tem območju večmilijonske tožbe zasebnih lastnikov, ki tožijo občino in obstaja možnost, da jim bo to uspelo tudi iztožiti. Ker resnici na ljubo, napaka je bila storjena v preteklosti s strani občine," ne skriva dejstev Korenika in dodaja:

"Vem, da so nekateri pričakovali, da bom isti, kot so bili vsi župani pred mano. Da bom prišel v pisarno, ugotovil, da se ne da nič narediti in potem štiri leta čakal na naslednje volitve. To jaz nisem in ne bom postal. Zato sem pripravljen tudi na drugačne rešitve kot moji predhodniki. Pri izvajanju našega volilnega programa me ne bodo ustavile niti različne interesne skupine, ki skrbijo, da se v Piranu stvari že desetletja ne premaknejo z mesta, niti togo razmišljanje občinske uprave niti pritisk medijev … Nimam težav s tem, da se komu te poti zdijo nenavadne in sporne. Zame je pomembno le, da se zastavljeni cilji dosežejo hitro, učinkovito, zakonito in v dobro občank in občanov."

Piranski svetniki so na včerajšnji 15. seji sprejeli tudi predlog odloka o spremembi turistične takse, predlog spremembe pogodbe o ustanovitvi Turističnega društva Portorož in predlog o spremembi javne infrastrukture na področju kulture. Obravnavali so predlog investicijskega programa vzdrževalnih del na južnem traktu OŠ Cirila Kosmača ter sprejeli letni poročili Okolja Piran in Avditorija Portorož za leto 2023. Potrdili so predlog sklepa o soglasju za porabo presežka prihodkov nad odhodki Avditorija, predlog programa in finančni načrt za leto 2024. Ob koncu seje so obravnavali še poročila o delu nadzornega odbora piranske občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  31 .05. 2024 ob  07: 46
10
V Sečovlju 100 m od gasilskega doma proti šoli stoji že 20 let gradbena parcela last komunale za zidavo bveh blokov. Sedaj jo upravlja neki makedonas, ki skrbi v da je trava visoka in zelena. Na njenem robu stoji stara hiša z Bosancem. Okoli pa je 40k/m3 odpadkov. Štirje župani so se zamenjali in 15let ni bilo zgrajeno nobeno stanovanje. S komunalo pa upravlja en kosovarom.
Je pa Korenika zrihtali upokojencem tenis igrišča za rekreacijo. Tajkunu pa gotovino.
Bravo župani teste di cazzo eden večji od drugega
Iniciativa za pravičen Piran |  30 .05. 2024 ob  21: 58
14
Vse skupaj je zgolj krinka za betonizacijo na področju treh OPPN, ob kateri bodo nekateri lepo zaslužili. Lepo zrežirana igra, ki jo vodi Matos, čeprav se zdi Koreniki, da je to on. Pa ni.
Fošina |  30 .05. 2024 ob  21: 49
-6
Se mi je zdelo, da nekaj je v tem fantu
Šperjo |  30 .05. 2024 ob  18: 52
-11
Pravo Korenika A .
Si pokazal . da imaš jajca !
Upajmo , da bodo sledili s takim pobudami in idejami v Kopru in še kje ! .....
entam |  30 .05. 2024 ob  15: 52
-8
Končno nekdo z vizijo in odločnostjo za spremembe. Naj mu bo sreča naklonjena!

Žal pa občani ostale Obale - Slovenske Istre nimajo takšne sreče. Upajmo, da bo dober zgled ostalim županom.