NOVA POŠILJKA "ZASTRUPLJENIH" MANDARIN IZ DOLINE NERETVE: Pesticid, ki ovira razvoj možganov otrok in delovanje ščitnice

Svet

Hrvaški inšpektorji so v mandarinah iz doline Neretve, ki so končale na trgu Bosne in Hercegovine, odkrili prisotnost nedovoljenega pesticida klorpirifos. To je že tretji primer v zadnjem mesecu, ko so v hrvaških mandarinah odkrili klorpirifos.

Hrvaški inšpektorji so prisotnost klorpirifosa v mandarinah po pisanju hrvaškega portala Danica odkrili med uradnim nadzorom na trgu. To pomeni, da so vzorce mandarin odvzeli neposredno od pridelovalca.

O rezultatih analize je Hrvaška takoj obvestila pristojne organe v BiH, uničili pa so tudi vse mandarine proizvajalca, ki je uporabljal sporni pesticid.

Vzorce mandarin so inšpektorji odvzeli 20. novembra. V njih je bilo 0,031 miligrama klorpirifosa na kilogram tega sadja, je ta teden sporočila Evropska komisija prek sistema za hitro obveščanje za hrano in krmo (RASFF).

Pred kratkim so na prodajnih mestih na Hrvaškem odkrili klorpirifos v mandarinah, ki so jih prodajali tudi v Sloveniji. Pred tem so prisotnost tega pesticida odkrili tudi v pošiljki mandarin, namenjeni Srbiji.

Uporaba klorpirifosa, ki je še posebej škodljiv za zdravje otrok, je v Evropski uniji prepovedana od leta 2020. Gre za toksično snov, ki ovira razvoj možganov. Znanstvene raziskave so pokazale, da ima izpostavljenost klorpirifosu pred rojstvom učinke na inteligenčni količnik in debelino možganske skorje. Klorpirifos je toksičen za centralni živčni sistem, to je nevrotoksičen, in je endokrini motilec, vpliva zlasti na izločanje ščitničnih hormonov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .11. 2023 ob  13: 17
Monsanto na nasih kroznikih. A se o teh kriminalcih ne slisi vec veliko, ker so kupili Bayer in se skrivajo. A se vedno morilci.
vseved |  29 .11. 2023 ob  10: 33
Preverja kdo tiste prodajalce iz kombijev ob cesti?