ODZIV KORENIKE NA PROTEST STARŠEV: "Cene vrtcev v občini Piran se ne bodo povišale za 60 odstotkov"

Piran

Včeraj smo poročali o razburjenju, ki ga je med starši piranskih vrtčevskih otrok povzročila informacija, da naj bi občina cene vrtcev povišala za kar 60 odstotkov. To jih je tako razjezilo, da so za danes, ko se bo na redni seji sestal tudi občinski svet, napovedali protest.

Na dogajanje se je sinoči odzval piranski župan Andrej Korenika. Na družbenem omrežju Facebook je zapisal, da protest sicer podpira, saj meni, da je pomembno, da državljanke in državljani jasno izrazijo nezadovoljstvo z razmerami in odločitvami, s katerimi ne soglašajo, a je ob tem opozoril, da se organizatorji protesta sklicujejo na povsem napačne podatke.

Cene vrtcev v občini Piran so se namreč za 60 odstotkov zvišale lani, a je višji strošek v celoti pokril občinski proračun, zato ta ni neposredno bremenil staršev. Pojasnil je tudi, da občina Piran kljub skokoviti rasti cen energentov, živil in stroškov dela v zadnjih letih prispevka staršev za programe v vrtcih ni zvišala že od leta 2015.

Letos pa so, kot pravi Korenika, v povišanje cen primorani, a bo prispevek staršev predstavljal le 18 odstotkov cene, preostalih 82 odstotkov pa bo pokril občinski proračun. Predlagano povišanje doplačila za starše znaša 19,77 odstotkov za program prvega starostnega obdobja, 31,21 odstotka za program drugega starostnega obdobja in 27,49 odstotkov za kombiniran program.

Povišanje cene pa ne bo vplivalo na starše otrok v prvem dohodkovnem razredu, saj ti oskrbe ne doplačujejo, pač pa navedene stroške krije občinski proračun.

"Zvišanje prispevka za veliko večino staršev, to je 65 odstotkov staršev, bo znašalo med nič do 36 evrov na mesec. Le 19 odstotkov staršev, ki sodijo v najvišje dohodkovne razrede, bi povišanje cene občutilo za več kot 50 evrov na mesec," je zapisal Korenika in dodal, da nova ekonomska cena vrtcev izraža dejansko ceno programov v vrtcih leta 2022 in izračuna ni možno poljubno spremeniti, lahko pa občina vpliva na letošnjo višino prispevka.

"Ker smo staršem v občini Piran želeli zagotoviti primerljivo oziroma enako višino prispevkov, kot jo bodo plačevali starši v ostalih istrskih občinah, smo jim ob dvigu cen hkrati zagotovili dodatne in nove ugodnosti."

Tako so med drugim uvedli 13 odstotno znižanje plačila staršev otrok v programu prvega starostnega obdobja in 18 odstotno znižanje plačila staršev otrok v programu drugega starostnega obdobja. To znižanje velja tudi za oddelke s prilagojenim programom, znižanje v kombiniranem oddelku pa bo 20 odstotno.

Nezadovoljstvo staršev razume, saj bodo kljub novim ukrepom občine za ublažitev posledic inflacije in draginje nove cene nedvomno obremenile družinske proračune.

????Cene vrtcev v Občini Piran se ne bodo povišale za 60 odstotkov!????❌ Obvestili so me, da sklicatelji protesta proti...

Objavil/a Andrej Korenika dne Ponedeljek, 27. februar 2023

"Upam, da bodo to nezadovoljstvo slišali tudi v Ljubljani in da bo Vlada Republike Slovenije ob uveljavitvi aneksa h kolektivni pogodbi v vzgoji in izobraževanju sprejela tudi ukrepe, ki bodo preprečili dodatne obremenitve staršev v letošnjem letu," je še zapisal Korenika ter občanke in občanke pozval, da v izogib nesporazumom zaradi napačnih informacij vse podrobnosti o novih cenah vrtčevskih programov preverijo na tej povezavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  28 .02. 2023 ob  17: 03
V decembru mesecu je bila hčerka kolegice zaradi objektivnih razlogov (bolezen, prehlad, gripa,..) v vrtcu prisotna samo 1 dan, pa je dobila za plačati celotno ceno vrtca cca.300 €. Nedvomno bi bilo potrebno pregledati tudi pogoje in predpise, da lahko prihaja do takšnih anomalij, saj se praktično, kljub upravičenim razlogom, zaradi tega ne da zmanjšati cene vrtca. Poleg tega pa je še bolj problematično, da najkrajšo potegnejo starši, saj se cena podražitev prevali v njihovo breme...