PET KLJUČNIH KORAKOV ZA VARNOST: Veste, kako pravilno namestiti čelado? (FOTO)

Slovenija

V sklopu programa Varno na kolesu je družba Butan plin v sodelovanju z Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS) pripravila seznam ključnih korakov za izbiro in pravilno namestitev čelade. Lani je namreč od skupno 19.801 prometnih nesreč kar 1447 le teh vključevalo kolesarje, zaskrbljujoče pa je dejstvo, da sta od preminulih kolesarjev le dva nosila čelado.

Po podatkih policije se je v letu 2023 sedem prometnih nesreč, ki so vključevale kolesarje končalo s smrtnim izidom, 236 pa se s hudo telesno poškodbo. Najpogostejša vzroka za nesrečo ostajata neprilagojena hitrost in neprimerna infrastruktura, so zapisali organizatorji programa.

Uporaba čelade je sicer obvezna le do 18. leta starosti, a priporočljivo je, da z njo skrbimo za varnost v vseh življenjskih obdobjih, so zapisali. Pri izbiri kolesarske čelade je za otroka ali odraslega ključnega pomena pravilno prileganje.

Med ključnih pet korakov za izbiro in pravilno namestitev čelade so organizatorji programa uvrstili merjenje obsega glave pred nakupom čelade. To lahko storimo z merilnim trakom, ki ga položimo okoli glave, približno en centimeter nad ušesi, tako dobimo obseg glave, ki ga nato primerjamo z velikostmi čelad in izberemo ustrezno.

Pomemben korak predstavlja tudi pravilna namestitev, ko imamo čelado pravilne velikosti, jo torej namestimo na sredino čela. To je namreč optimalna pozicija, saj omogoča najboljšo zaščito v primeru padca.

Prav tako je pomembno, da je varnostni trak, ki gre pod brado, pravilno nastavljen. Ne sme biti pretesen, da bi omejeval gibanje ali udobje, a hkrati ne preveč ohlapen. Pravilno napetost traku lahko preverimo tako, da med trak in brado postavimo dva prsta, če se prsta lahko prosto gibljeta in čelada ostane varno na mestu, je trak pravilno nameščen.

Četrti korak pravilne namestitve čelade predstavlja preizkus stabilnosti, ko je čelada pravilno nameščena in zategnjena, stabilnost preizkusimo z rahlimi premiki glave. Če čelada ostane na mestu in se ne premika, je namestitev ustrezna, v nasprotnem primeru pa jo moramo prilagoditi s trakom in zateznim sistemom, ki je nameščen na zadnji strani.

Na koncu nameščanja čelade pa je pomembno tudi preveriti, ali je zadaj med čelado in glavo dovolj prostora. Optimalna razdalja je za en prst, kar zagotavlja udobje in dodatno varnost v primeru padca, so navedli v sporočilu.

V primeru zmanjšane vidljivosti je priporočljivo vključiti tudi rdečo lučko, ki je na večini čelad nameščena na zadnjem delu. Pri nakupu kolesarske čelade pa je pomembno, da jo preizkusimo in se prepričamo v pravilno namestitev, preden se z njo odpravimo na kolesarsko popotovanje.

Družba Butan plin skupaj s partnerji že 12 let ustvarja program Varno na kolesu. Letos v njem sodeluje že več kot 10.000 učencev iz 125 slovenskih osnovnih šol. Ena izmed najpomembnejših stvari, ki se je osnovnošolci naučijo tekom programa, je pomen nošnje pravilno izbrane in nameščene kolesarske čelade, saj lahko le te v primeru nezgode znatno zniža tveganje za poškodbe glave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija