PREHITELO NEW YORK, PARIZ, RIM IN CELO BENETKE: To hrvaško mesto je po gostoti turistov v samem svetovnem vrhu

Svet

Koncentracija domačih in tujih turistov na kvadratni kilometer se bo Dubrovniku do leta 2030 povečala za 70 odstotkov, je pokazala raziskava o stanju turizma svetovalne hiše McKinsey. Najbolj znano mesto v Dalmaciji, ki je po koncentraciji turistov že prehitelo Benetke, bo s tem postalo najgosteje poseljena turistična destinacija.

Dubrovnik je po gostoti turistov poleg Benetk med drugim prehitel New York, Amsterdam, Pariz in Rim, ugotovitve analize o stanju turizma za leto 2024 povzema hrvaški Poslovni dnevnik.

Pri McKinseyju so izpostavili, da gre za intenzivno sezonsko destinacijo, ki na vrhuncu sezone v juliju in avgustu ponuja približno 20-krat več sedežev na dohodnih letih kot zunaj sezone v januarju in februarju. Gostota počitniških najemov lahko poleti doseže okoli 90 odstotkov nastanitev na kvadratni kilometer.

McKinseyjeva raziskava Dubrovnik poleg mehiškega Cancuna in maroškega Marakeša uvršča med destinacije, ki so sezonsko najbolj obremenjene, kar pomeni, da združujejo visoko koncentracijo obiskovalcev z omejenimi možnostmi obvladovanja turističnega toka.

Da bi bolje porazdelili tok obiskovalcev, so v Dubrovniku začeli reorganizirati urnike križarjenj. Mestne oblasti so pred kratkim prenehale izdajati nove licence za kratkoročni najem v starem mestnem jedru, in sicer predvsem zato, da bi preprečili naraščajoče stroške najema za domačine.

McKinseyjeva študija še ugotavlja, da so potovanja po velikem padcu v letu 2020 zdaj na poti do popolnega okrevanja. Domača potovanja naj bi rasla za tri odstotke letno in dosegla 19 milijard nočitev do leta 2030, mednarodna potovanja pa devet milijard nočitev. Izpostavili so še, da glede na satelitske podatke 80 odstotkov popotnikov obišče le 10 odstotkov svetovnih turističnih destinacij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija