V IZOLI MEDNARODNI FESTIVAL REFOŠKA: Udeležuje se ga 45 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije

Izola

V izolski Manziolijevi palači bo danes popoldne potekal mednarodni vinski festival Refuscus mundi - Svet refoška. Kot so napovedali organizatorji, bo 45 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije predstavilo vse sloge vina iz sorte refošk. Poleg tradicionalnega istrskega črnega vina in kraškega terana bodo med drugim točili roseje in desertna vina.

Mednarodni vinski festival Refuscus mundi - Svet refoška je posvečen vinom iz sorte vinske trte refošk. Gre za najpomembnejšo rdečo sorto vinske trte v slovenski Istri in na Krasu. Tradicionalno so iz sorte refošk pridelovali rdeče vino globoke rubinaste barve, zaradi česar domačini govorijo o "črnem vinu". To ima izpostavljeno aromo sadja in višjo vsebnost kislin. Vino, pridelano na rdeči kraški zemlji, dobi ime teran.

V zadnjih dveh desetletjih so kletarji, med katerimi je največji Vinakoper, uvedli tudi nove načine predelave grozdja, tako da lahko dobijo rose, peneča vina v različnih barvnih odtenkih ali desertna vina. Vinarji poskušajo tudi prilagoditi refošk okusu kupcev iz drugih delov sveta, zaradi česar ima v novejšem času večinoma bolj umirjene kisline in tanine. Na ta način omogočajo tudi dolgoletno zorenje, kajti na običajen način pridelano vino je enoletnega značaja. Refošk mešajo tudi v različne zvrsti vina.

Festival se bo začel ob 14. uri in končal ob 20.30. Uvodni nagovor bo imela ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušič. Ob robu festivala bodo v knjižnici Manziolijeve palače potekale tri vodene degustacije oziroma delavnice. 

Organizatorji posebej izpostavljajo stojnico z refoškom 15 odtenkov rdeče, to je mešanica vin 15 različnih pridelovalcev. Ves izkupiček s te stojnice bodo namenili za odpravo posledic poletnih poplav v Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  10 .02. 2024 ob  16: 31
vse lepo inu prou, ma možje v modrem tudi spremljajo te evente !